Prezidentská volba rozpůlila vesnice

Praha - Že by mohlo mít Česko dva prezidenty? Při pohledu na výsledky prvního kola v některých obcích to tak vypadá. Třeba ve Vysoké Peci na Chomutovsku a v Mysločovicích na Zlínsku tento unikátní výsledek - stejný počet hlasů pro Miloše Zemana i Karla Schwarzenberga - rozdělil dlouholeté přátele i manžele.

Důsledkem prezidenstké kampaně je mimo jiné rozdělení společnosti na dva tábory. Ve dvou obcích se to povedlo takřka dokonale už při prvním kole prezidentské volby - 133 hlasů pro Miloše Zemana, 133 pro Karla Schwarzenberga spočítali ve Vysoké Peci na Chomutovsku. Taky v Mysločovicích na Zlínsku přineslo první kolo prezidentských voleb unikátní výsledek. Oba nejsilnější kandidáti dostali shodně 66 hlasů, tedy 19 procent. „Počítali jsme to asi hodinu a bylo to pro nás překvapení,“ uvedla předsedkyně volební komise Jana Vorlíčková. 

Do druhého kola zbývá už jen pár hodin, jedna strana pak bude muset uznat prohru. Mezi lidmi jsou ale stále ještě nerozhodnutí voliči. Řada z nich hlasovala v prvním kole pro jiného kandidáta. Ti dostali od voličů v součtu 52 procent hlasů. Finálové kolo tak rozhodnou lidé, jejichž favorité v prvním kole vypadli.

Co se zbývajícím časem?

Jak se zbývajícím časem naloží dva nejsledovanější muži v Česku? „Žádné velké překvapení nechystám, mám před sebou ještě tři diskuse, a pak ať se děje vůle boží,“ řekl Karel Schwarzenberg.

„Karel Schwarzenberg má trošku lepší přístup k těm voličům, kteří jsou na sociálních sítích, a má lepší tu reálnou kampaň mezi lidmi. Miloš Zeman se naopak lidi snaží dostat na svou stranu tím, že volbu interpretuje jako volbu mezi pravicí a levicí proti vládě, má tam ten nacionalistický apel,“ popsal sociolog Daniel Prokop.

Poslední hodiny před volbami znamenají finále taky pro mediální debaty. Zatímco dnes Miloš Zeman a Karel Schwarzenberg diskutovali v divadle Minor před mikrofony Českého rozhlasu, zítra se objeví v duelu před kamerami České televize. Přímý přenos začíná ve 20 hodin na ČT1 a ČT24.

Přehled výroků předešlých dní 

- 17. 1. v prvním duelu prezidentských finalistů - střet na Benešových dekretech 

„Já jsem vždy říkal a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu,“ řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. 

S tímto názorem zcela nesouhlasil jeho protikandidát a expremiér Miloš Zeman. Podle něj Ústavní soud jasně konstatoval, že zákony československého Národního shromáždění z roku 1946, které z dekretů vycházely, jsou stále nedílnou součástí českého právního řádu. 

- 18. 1. se k tématu oba kandidáti vrátili při diskusi v televizi Prima Family

„Do této chvíle, respektive do včerejška, bych naprosto respektoval, že budete prezidentem České republiky,“ řekl Zeman. „Ale ten, kdo označí jednoho z prezidentů Československa za válečného zločince, mluví jako sudeťák, a ne jako prezident,“ dodal. Schwarzenberg jeho slova odmítl.

- 18. 1. chtějí feministky po prezidentském kandidátovi Miloši Zemanovi omluvu za výrok o znásilnění coby evoluční výhodě. „Knížata měla právo první noci a zdegenerovala, protože své nevolnice nemusela znásilňovat, zatímco my zemani jsme si věci museli těžce vybojovat nejen v sexuální oblasti, a proto jsme nezdegenerovali.“ 

Miloš Zeman zaútočil na Schwarzenbergův šlechtický původ. Ten reagoval slovy, že si připadá jako v letech 1947 a 1948, kdy mu bylo vtloukáno do hlavy, že pochází z degenerované rodiny. „Úplně jsem tady omládl,“ dodal Schwarzenberg. 

- 20. 1. prohlášení na webu: „Cíleně zamlčel, že i jeho rodiče měli kolem sebe samé nacisty a že dokonce v rodovém sídle, kde pobývá jeho žena Theresa, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi,“ píše Zemanův volební tým o vystoupení Karla Schwarzenberga v prezidentském duelu. Odvolává se na článek publicisty Adama B. Bartoše, který je znám svými antisemitskými výpady. 

- 22. 1. „Prosím, abyste přijal mou omluvu,“ řekl Miloš Zeman svému soupeři v boji o Hrad v Národní technické knihovně. Přiznal, že přestřelil. Hrad Hardegg totiž rodině Schwarzenbergovy manželky už bezmála tři sta let nepatří. Zeman nejprve řekl, že to byla chyba jeho štábu, ale pak se omluvil i osobně.