Koníček odvolal z MPSV pět manažerů, Fischer povýšil svou poradkyni

Praha - Z ministerstva práce a sociálních věcí odchází pět úředníků. Nový šéf resortu František Koníček už při přebírání ministerstva řekl, že vymění lidi, kteří „zklamali a nezvládli počítačové systémy“. Chce si sestavit vlastní tým lidí, který mu pomůže hlavně se špatně fungujícím systémem na výplatu dávek. Ve funkci končí náměstek pro IT Petr Krůček (TOP 09), šéf sekce fondů EU Vladimír Kváča, ředitel Fondu dalšího vzdělávání Jan Vitula (TOP 09) i dva ředitelé odborů v sekci zaměstnanosti. Pracovní týmy se první den pod novým vedením začaly měnit celkem na osmi ministerstvech, u ostatních zatím ke střídání nedošlo.

„Po prvotní analýze situace, která se týká některých projektů, které způsobily poměrně vážné těžkosti například ve spravování agend nepojistných dávek (…) jsem byl nucen vytvořit si tým, na který se můžu spoléhat. Potřebuju lidi, kteří mi budou dávat objektivní a validní informace,“ řekl Koníček České televizi. Změny na pozicích manažerů ale nepovažuje za nijak razantní: „Z 30 ředitelů odborů jsem přejmenoval dva, z devíti náměstků a vrchních ředitelů jsem si dovolil vyměnit také dva.“

Po Krůčkovi, který připravoval například obří tendr za 1,4 miliardy na nový systém pro úřady práce, přebírá funkci prvního náměstka dosavadní náměstek pro legislativu Petr Šimerka. Sekci informačních technologií,  jejíž obsah se podle Koníčka „drobně upraví“, bude mít nově na starosti náměstek pro řízení úřadu Zdeněk Kadlec. Jeho post je zatím neobsazený. Jméno nového šéfa sekce fondů EU chce Koníček sdělit v nejbližších dnech: „Není tak jednoduché tyto odpovědné posty obsadit, pokud jde o časový horizont angažmá. Většinou se jedná o experty, kterých není na trhu práce dostatek.“ Do týdne či do dvou chce Koníček obsadit i post po Vitulovi a šéfovi odboru řízení projektů informačních technologií Petru Leistnerovi.

Ministerstvo je podle Koníčka nyní v situaci, kdy musí urychleně najít řešení v rámci stávajícího zavedeného systému, „který ale bohužel nefunguje“.„Pokud to chci řešit, nemůžu čekat na to, jestli vláda dostane, nebo nedostane důvěru,“ konstatoval s tím, že zatím nikdo nedocenil závažnost dané situace. Stávající systém se podle Koníčka musí zabezpečit alespoň tak, aby lidem chodily dávky včas. „Budeme se snažit udělat maximum,“ dodal.

Zavedení nového systému, který by zaručoval integraci s českou správou a úřady práce, je podle Koníčka záležitost na 18 až 24 měsíců: „To je natolik komplikované, že nově nastavený systém bude úkolem mého nástupce.“ Současný systém ani po roce a půl plně nefunguje. Resort v čele s někdejším ministrem Jaromírem Drábkem (TOP 09) ho navíc pořídil bez výběrového řízení, připojil se jen k rámcové smlouvě. Antimonopolní úřad mu za to dal původně pokutu a zakázal systém používat, případ se ale vrátil k prošetření.

Fischer jmenoval náměstkyní svou poradkyni z prezidentské kampaně

Nové týmy se utváří i na dalších resortech. Na několika ministerstvech náměstci rezignovali dokonce předem. Jiří Nantl například končí na ministerstvu školství, kde pracoval tři roky, z toho rok a půl v kanceláři prvního náměstka. Se změnou šéfa se ale i on rozhodl pro změnu.  „Bylo by proti mému občanskému přesvědčení reprezentovat jako náměstek vládu, která je ustavena v rozporu se zavedenými ústavními konvencemi,“ řekl České televizi. Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel chce také resort opustit, s odchodem chce ale počkat do podzimu, kdy by mohly být schváleny doprovodné normy k občanskému zákoníku. „Nijak to nesouvisí s osobami ministrů,“ dodal.

Nový ministr financí Jan Fischer odvolal dva své náměstky - Tomáše Zídka a Zdeňka Zajíčka. Místo Zídka Fischer jmenoval náměstkyní Evu Anderovou, která pro něj pracovala jako poradkyně v prezidentské kampani a v resortu dosud působila jako ředitelka odboru EU a
mezinárodních vztahů. Podle serveru iDnes.cz to ostře kritizoval exministr Kalousek. S Anderovou se prý chtěl loni rozloučit, když se dozvěděl, že se bez vědomí nadřízených politicky angažuje v prezidentské kampani. Její nadřízený Zídek jej ale prý uprosil, ať to nedělá. „Že bude ministr Fischer takto bezskrupulózně protežovat úřednici, která se angažovala v jeho volebním štábu, je velmi nepěkné. Že ta úřednice to ochotně přijímá, a připraví tak o místo svého šéfa, který ji loajálně a obětavě zachránil před zaslouženým odvoláním, to je lidsky odporné,“ řekl serveru. Podle Anderové je logické, když si ministr vlády odborníků vybere za svého zástupce rovněž experta: „Je přirozené, že pan ministr sáhl po odborníkovi, který pracuje v dané sekci sedm let a zastupoval dosavadního náměstka v jeho nepřítomnosti.“