Náhradní rodiče hledali marně, teď je vychovávají dva tátové

Praha - Vladimír Patera a František Baďura jsou v Česku úplně první gayové, kteří si do pěstounské péče vzali z dětského domova dva malé handicapované chlapce. Zatímco osvojit si dítě naše zákony gayům a lesbičkám neumožňují, vstupovat do pěstounské péče mohou. To se ale možná brzy změní. Ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier chce totiž prosadit, aby homosexuální páry mohly děti i adoptovat. Jak se gayům daří děti v pěstounské péči vychovávat, zjišťoval reportér ČT David Vondráček.

František s Vladimírem spolu žijí v registrovaném partnerství. Jeden z nich je vysokoškolsky vzdělaný knihovník a druhý vystudoval obchodní akademii. Dnes šestiletého Kryštofa a čtyřletého Martina si vzali z dětského domova do pěstounství před dvěma lety. Nikdo jiný tyto těžce fyzicky i duševně handicapované děti vychovávat nechtěl.

Podobnou zkušenost měl v dětství i Vladimír, který vyrůstal také v dětském domově. Sám navíc trpí zrakovým postižením. „Chtěli jsme mít i možnost vychovávat děti a mít je jakoby za své,“ vypráví Vladimír.

Děti se do pěstounské péče dostávají dvojím způsobem. Buďto přímo do péče příslušníků rodiny, nebo takzvaným zprostředkováním - tedy osobám, které jsou připravováni jako budoucí pěstouni, stejně jako Vladimír s Františkem. „Samozřejmě se vyhodnocuje celé rodinné prostředí a vždycky se rozhoduje s ohledem na nejlepší zájem dítěte tak, aby ty potřeby toho dítěte byly v rodině, kam bude svěřováno, naplněny,“ upřesnila vedoucí oddělení náhradní péče MPSV Kateřina Šlesingerová.

Náhradní rodič
Zdroj: ČT24

„Byli jsme posuzováni oba dva. A v rámci psychologických testů jsou školící programy, na Kryštofa jsme čekali 2,5 roku,“ vypráví Vladimír. Konečné slovo o tom, jestli se stanou pěstouny, měl poradní sbor ministerstva práce a sociálních věcí. „Tady jsme posuzovali, že máme dítě, které má vícečetné vývojové vady. Které má velmi mnoho specifických potřeb a o takového děti je naprosto minimální zájem,“ uvedl psycholog Marek Ptáček.

„Šli jste do toho s tím, že dostaneme handicapovaného chlapečka,“ dodal František. Následně se Vladimír s Františkem ucházeli i o druhé dítě. „Požádali jsme o druhé dítě z toho důvodu, že si myslíme, že je lepší, aby Kryštof nebyl sám, byl by jedináček. Jen čekací doba je dlouhá, čekali jsme rok,“ vypráví. Aby se mohli starat o postižené chlapce, museli se stát pěstouny na plný úvazek. František zanechal své práce vedoucího v knihovně a Vladimír obchodování s realitami.

  • „Ti pěstouni je skutečně můžou vytáhnout nahoru a dětem poskytnou naprosto jinou perspektivu. Můžou je udržet v běžné škole, kam by se pravděpodobně nedostali, kdyby byli v děcáku. A tím samozřejmě vytváří úplně jiné podmínky pro jejich budoucí sociální integraci. Takže to může změnit celý jejich život,“ chválí soužití pěstounů s dětmi dětský psycholog Radek Ptáček.
Homosexuálové pěstouny (zdroj: ČT24)

Ovšem část odborné obce proti „extrémně liberální praxi“ s možností pěstounství gayů nesouhlasí. Jednak údajně proto, že testy neodhalí možné sklony k pedofilii, a také proto, že role ženy a muže při výchově se nedá něčím nahradit.

„Proběhlo mnoho výzkumů, které se týkaly dětí z rodin vychovávaných jednopohlavním rodičovským párem. A výzkumy jednoznačně ukázaly, že děti z těchto rodin nemají žádnou poruchu identity, žádnou poruchu sexuální orientace, žádné zvýšené neurotické příznaky, a co je důležité, nemají ani zhoršenou pozici v kolektivu vrstevníků. Jednoznačně z těchto výzkumů plyne, že námitky proti možnosti výchovy dětí jednopohlavním rodičovským párem jsou vesměs ideologické nebo emocionální. Ale z odborného hlediska nemají opodstatnění,“ oponuje jim ale sexuolog Petr Weiss.

Dienstbier: Zákaz adopcí homosexuály by měl posoudit Ústavní soud

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) by měl zákaz adopcí registrovanými partnery či partnerkami přezkoumat Ústavní soud. Nynější právní úpravu považuje za „naprosto absurdní“ a neústavní. Zákon registrovaným partnerům nedovoluje adoptovat dítě, svobodní gayové a lesby si ho osvojit můžou. "Homosexuálně orientovaný člověk může adoptovat dítě, ale přesně do okamžiku, než uzavře registrované partnerství. Jaký legitimní zájem sleduje zákaz adopce registrovanými homosexuálními páry, jestliže obecně i homosexuál může adoptovat dítě? Proč ne ten, který je v registrovaném partnerství? To si myslím, že je naprostá absurdita," uvedl Dienstbier.