Češi jsou ranní ptáčata. Vstávají dříve než jiné národy

Praha - Téměř polovina Čechů pravidelně vstává před šestou hodinou ranní. Ukázal to mezinárodní on-line průzkum. Ve srovnání se světem je to brzo, podobně se vstává třeba na Slovensku. Podle odborníků však může brzké ranní vstávání některým lidem dělat problémy, někdo dokonce takhle brzy nedokáže vstát vůbec. Fenoménem moderní doby je i ranní virtuální život.

Události: Vstávání a ranní zvyky Čechů (zdroj: ČT24)

V Česku se ve srovnání s jinými zeměmi vstává obecně velmi brzy. Celkem 43 procent Čechů opouští vyhřátou postel hned po prvním zazvonění budíku před šestou hodinou ranní. Ve stejný čas se probouzí zhruba čtvrtina obyvatel hlavního města Prahy, přitom ve světových metropolích je to jen 15 procent obyvatel.

Češi se na druhý den připravují již předešlý večer. Více než polovina si chystá svačinu či oběd na další den. Péči o vzhled a výběru oblečení pak ráno věnují většinou zhruba 20 minut, a to jak ženy, tak muži. „České ráno je poměrně dost rychlé. 67 procent respondentů odchází z domova do 30 minut po probuzení,“ říká vedoucí průzkumu agentury Perfect Crowd Jan Schmid.

Drtivá většina Čechů ale ráno doma pravidelně snídá, každý druhý člověk pak považuje za ranní rituál i hrnek kávy. Pouze 12 procent Čechů nesnídá vůbec. Méně lidí už se ale ráno vysprchuje nebo vykoupe. Zato čas na zkontrolování sociálních sítí a internetu obecně si najde skoro polovina Čechů. Noviny po probuzení vyžadují jen čtyři procenta obyvatel.

Co nás po ránu vždy příjemně naladí?

  • šálek kávy (47 %)
  • dobrá snídaně (40 %)
  • ranní sprcha (21 %)
  • hudba (19 %)
  • běh (2 %)

Utrpení zvonícího budíku si nejčastěji prodlužují mladí lidé

Podle odborníků ale může brzké ranní vstávání některým lidem dělat problémy. Někdo dokonce takhle brzo nedokáže vstát vůbec. „Víc to vadí dětem nebo dospívajícím kolem puberty, protože potřebují relativně více spánku. Je to velice individuální,“ dodává Soňa Nevšímalová ze spánkové laboratoře pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

  • Celkem 40 procent lidí ve věku 18–34 let vstává po sedmé hodině a budík nechají zvonit třikrát či dokonce vícekrát, než doopravdy vstanou.

Průzkum na téma vstávání a ranní zvyky Čechů navazuje na šetření v několika světových metropolích. Podobně jako Češi se ráno chovají Slováci. Jinak než v zemích bývalého Československa to vypadá třeba v Maďarsku. Lidé tam oproti Čechům snídají častěji mimo domov a mají také méně ranních rituálů.