Očkování proti covidu chrání seniory v domovech důchodců velmi účinně. Výzkum sledoval 23 tisíc lidí

I u těch nejzranitelnějších seniorů chrání očkování proti covidu velmi účinně, ukázal výzkum, který sledoval reálné výsledky v domovech důchodců. Právě tato skupina osob měla během vrcholu pandemie největší úmrtnost.

Nová studie publikovaná v časopise Journal of American Medical Directors (JAMDA) prokázala, jak nízké je riziko závažného onemocnění covidem u obyvatel pečovatelských domů, kteří jsou plně očkovaní. Vědci v ní popsali, že senioři ve věku 85 let a starší s komorbiditami, jako jsou srdeční onemocnění a choroby ledvin, jsou sice vůči této nemoci zranitelnější než mladší a zdravější, ale že riziko průlomového onemocnění je u plně očkovaných menší než 10 procent.

Autoři výzkumu zkoumali údaje 23 172 plně očkovaných seniorů z 984 domovů pro seniory  v USA, a to v době od března do listopadu 2022. Zjistili, že pouze u 5 procent z nich došlo v daném časovém období k průlomové infekci covidu-19. Výsledky byly velmi podobné bez ohledu na to, jakou variantou viru se důchodci nakazili.

Studie také zjistila, že méně než 10 procent očkovaných obyvatel domovů důchodců s průlomovou infekcí vyžadovalo hospitalizaci nebo zemřelo do 30 dnů po nákaze (8,6 procenta). Obyvatelé s těžkým průběhem nemoci byli častěji ve věku 85 let a starší a měli některé komorbidity, jako například onemocnění srdce a ledvin.

Průlomové nákazy jsou výjimečné

„Cílem studie bylo zjistit, jak často dochází k průlomovým infekcím a závažným onemocněním u obyvatel domovů pro seniory, kteří obdrželi očkovací sérii proti covidu-19,“ uvedla spoluautorka studie Sarah D. Berryová.

„I když se virus způsobující nemoc covid-19 mění, je riziko závažné infekce u očkovaných starších osob v domovech pro seniory nízké. Vzhledem k tomu, že pandemie pokračuje a pravidla testování se uvolnila, poskytují údaje z tohoto výzkumu důležité informace pro domovy seniorů, které čelí pokračující epidemii,“ dodala Berryová.

Podle Berryové jsou výsledky studie významné, protože „míra výskytu závažných onemocnění se může u různých variant lišit, ale rizikové faktory pro závažná onemocnění jsou pravděpodobně podobné a mohou pomoci poskytovatelům předpovědět, kdo onemocní během budoucích epidemií.“