Mikroplasty se dostávají i do čerstvých potravin. Australský výzkum varuje před obaly

Podle nové studie australské národní vědecké agentury CSIRO jsou mikroplasty a nanoplasty v potravinách úplně všude. A mohou díky tomu ovlivňovat jejich bezpečnost v celosvětovém měřítku. Výzkum vyšel v časopise Trends in Analytical Chemistry.

O mikroplastech a jejich přítomnosti na nejrůznějších místech planety se mluví už dlouho, zejména v souvislosti se zvířaty a přírodou. Ale méně se ví o tom, jaký mají dopad na lidské zdraví.

Nová studie se teď podívala na to, jak se mikroplasty dostávají do potravin. Vědci v minulosti opakovaně varovali před mikroplasty v rybách, do nichž se dostávají z kontaminované vody.

Ale podle aktuálního výzkumu jsou plasty a jejich příměsi v různých koncentracích přítomné nejen v rybách, ale v mnoha dalších potravinách, včetně masa (hlavně kuřecího), rýže, vody, a dokonce i v čerstvých zemědělských produktech.

  • Mikroplasty je obecné označení užívané pro různorodé úlomky plastů o velikosti od 100 nanometrů až po pět milimetrů, které se vyskytují ve vodě, v půdě i ve vzduchu jako součást jejich znečištění.
  • Mikroplasty tvoří směs vláken, kuliček či zlomků nepravidelného tvaru, z nichž část je záměrně v takové podobě vyráběna (primární mikroplasty), ale většina vzniká postupným nalámáním, fragmentací větších kusů plastů (sekundární mikroplasty). Tyto mikroplasty se posléze hromadí v oceánech.
  • Nanoplasty jsou těmi nejmenšími druhy mikroplastů, jedná se o částice menší než 20 mikrometrů. Existuje řada podezření, že právě ony mohou působit nejhorší škody kvůli schopnosti pronikat různými biologickými bariérami.

Balení a hnojiva

Umělé hmoty se podle autora studie Jordiho Nelise do lidského potravního řetězce dostávají mnoha cestami. Nejčastěji se řeší jejich přímá konzumace společně s jídlem, jak ukázaly například už zmíněné studie o rybách. Ale ve skutečnosti je podle tohoto výzkumu jednou z hlavních cest, o níž se zatím moc nevědělo, zpracování a balení potravin. A právě před tím teď vědci varují.

„Například čerstvé potraviny mohou být ještě při sběru nebo porážení zvířat bez plastů. Ale v době, kdy se zpracovávají, balí a dostanou se k nám, už plasty obsahují,“ vysvětluje Nelis. „Stroje, prkénka na krájení, plastové obaly, to všechno může na potraviny nanášet mikroplasty a nanoplasty. A my je pak konzumujeme. Tato studie zdůrazňuje, že musíme lépe porozumět tomu, jaké plasty končí v potravinách.“ 

Další důležitou cestou, jak se tyto látky dostávají do našeho zemědělského systému, a která byla doposud podceňovaná, jsou takzvané biosolidy. Jde o látky, které pocházejí z čistíren odpadních vod. Jedná se tedy o všechno co projde kanalizací, jen je to vyčištěné a zbavené biologických nečistot. Biosolidy jsou bohatá hnojiva pro zemědělskou půdu, ale mohou také obsahovat plastové částice z mnoha zdrojů, například z praní umělohmotného oblečení.

Když jich je hodně, tak se tyto částice v půdě hromadí a časem mění její strukturu, což může mít vliv na produkci plodin, potravinovou bezpečnost a odolnost ekosystému. Plastové materiály mohou například „oklamat“ bakterie v půdě, aby je považovaly za kořeny rostlin. Což v důsledku znamená, že rostliny nakonec dostanou méně živin, které nutně potřebují. 

Příprava pro případ potřeby

Proč je vlastně tak důležité vědět, kolik plastů se do potravin dostává a odkud? V současné době zatím neexistují žádné jednoznačné studie, které by prokazovaly, že mikroplasty a nanoplasty v životním prostředí škodí lidem.

Takový výzkum je složitý, ale určitě za pár let vznikne. Jakmile vědci budou tato rizika znát, bude zapotřebí co nejrychleji zareagovat. A právě znalost původu umělohmotného znečištění může naznačit cestu, jak alespoň částečně část plastů z oběhu odstranit.

Další výzkum je zapotřebí také k lepšímu pochopení účinků plastů a jejich přísad na bezpečnost a zabezpečení potravin a také k vývoji lepších analytických technik pro monitorování, posuzování a stanovení bezpečných hladin v potravinách, pitné vodě a agroekosystémech.

Něco udělat lze už nyní: „Australané v průměru ročně vyhodí sto kilogramů plastového odpadu. Takže používejte méně plastů, zejména v kuchyni, a perte oblečení o něco méně často a na kratší cykly,“ doporučuje Nelis.

Výběr redakce

Aktuálně z rubriky Věda

Paleodieta je pohádka, člověk se jen masem nikdy neživil, tvrdí výzkum

Rozsáhlá analýza zbytků lidské potravy z období pravěku přinesla silné argumenty pro vyvrácení hypotéz o tom, že se v době kamenné konzumovalo hlavně maso.
před 22 mminutami

NASA mohla omylem kolonizovat Mars, naznačují vlastnosti „nesmrtelné“ bakterie

Americká vesmírná agentura NASA objevila před několika lety v opakovaně čištěné laboratoři bakterii, která přežila desítky pokusů o dezinfekci. Teď vědci popsali, jak to organismus dělá, a také potenciální dopady těchto schopností.
před 14 hhodinami

Vědci na Trutnovsku našli v trase D11 hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století

Vědci v trase budoucí dálnice D11 v úseku mezi Jaroměří a Trutnovem objevili hromadné vojenské hroby z 18. a 19. století, které považují za mimořádný archeologický soubor doplňující poznání tehdejších válečných konfliktů. Kromě hrobu z druhé slezské války z roku 1745, o kterém již informovali, našli také tři z roku 1866.
před 17 hhodinami

Ničivé počasí v části Asie není náhoda, ale klimatické varování, tvrdí vědci

Jihovýchodní Asie letos čelí neobvykle silným bouřím. Počet obětí povodní a sesuvů půdy v Indonésii, na Srí Lance a v Thajsku dosud přesáhl 1400, přičemž více než tisícovka lidí se stále pohřešuje. V Indonésii zůstávají celé vesnice odříznuté od zbytku světa poté, co voda zničila mosty a silnice. Tisíce lidí na Srí Lance nemají přístup k pitné vodě, zatímco thajský premiér přiznal nedostatečnou reakci své vlády, píše agentura AP.
před 19 hhodinami

Stárnutí ženských vajíček se dá zvrátit, zjistili náhodou čeští vědci

Projevy stárnutí ženských vajíček, takzvaných oocytů, je možné zvrátit a jejich poškození opravit. To, co bylo dosud považováno za biologicky nemožné, dokázal mezinárodní tým vedený reprodukční bioložkou Helenou Fulkovou z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR, který o průlomu informoval v tiskové zprávě. Výsledky zveřejnil časopis Aging Cell. Podle vědců otevírají závěry práce nové otázky o biologii stárnutí a také prostor pro vývoj budoucích léčebných postupů.
před 20 hhodinami

Univerzitní spin-offy sílí. Pomáhají výzkumu a míří do světového byznysu

Univerzitní firmy, takzvané spin-offy, které vysokým školám přinášejí zisk, jsou v zahraničí běžné. V tuzemsku se tento model prosazuje pomaleji. Na konferenci v Ostravě, pořádané agenturou CzechInvest, zazněly příklady úspěšných firem, které dokážou z akademického výzkumu vytvořit mezinárodně konkurenceschopný produkt i finanční přínos pro vysoké školy.
před 21 hhodinami

Humanoidů v Číně vzniká spousta, kupuje je málokdo. Země se bojí bubliny

Čína vsadila na to, že se stane světovou velmocí v humanoidních robotech. Podle několika analýz ale možná přišla s touto technologií příliš brzy, protože reálně o ni není příliš zájem.
včera v 06:30

Cukry, „guma“ a prach mrtvých hvězd. Vědci prozkoumali vzorky z asteroidu Bennu

Když v září roku 2023 dostali vědci do rukou vzorky z mise Osiris-REx, která prostudovala temný asteroid Bennu, věděli, že drží poklad, jehož hodnota se nedá vyjádřit čísly. Analýza od té doby přináší pořád nová překvapení. Teď rovnou tři současně – a to ve formě informací o Sluneční soustavě a původu života. Vědci ve třech na sobě nezávislých studiích odhalili ve vzorcích cukry nepostradatelné pro život, v kosmu dosud nepozorovanou gumovitou látku a také nečekaně vysoký výskyt prachu vzniklého při explozích supernov.
3. 12. 2025
Načítání...