Je to mimořádná práce, ocenil Blinken v Praze českou muniční inciativu

Brífink ministrů zahraničí Jana Lipavského a Anthonyho Blinkena o spolupráci v boji proti dezinformacím (zdroj: ČT24)

Do Prahy přiletěl americký ministr zahraničí Antony Blinken, sešel se se svým protějškem Janem Lipavským (Piráti). Na okraj jednání šéfů diplomacií států NATO se setkal také s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Ocenil českou muniční iniciativu na pomoc Ukrajině. Podle Blinkena jsou vztahy mezi Českem a Spojenými státy výjimečné. Ministr odpoledne jednal také s prezidentem Petrem Pavlem.

Blinken s Lipavským v Praze po společném jednání podepsali memorandum o spolupráci s agenturou Global Engagement Center (Stadep) v boji proti dezinformacím. „Jedná se o střet mezi demokraciemi a autokraciemi,“ uvedl Lipavský s tím, že zkušenost s „útoky Kremlu“ má jak Česko, tak Spojené státy. Hrozbu podle něj není možné podceňovat. Připomněl, že české zpravodajské služby nedávno odhalily snahy Ruska o ovlivňování evropských politiků.

Podle Blinkena je podobné partnerství důležité k rozvoji kapacit, technických prostředků, lidských zdrojů, organizační struktury či institucí. Dezinformace označil za „jed vstřikovaný do našich demokracií našimi nepřáteli.“ Jde podle něj o sedmnácté podobné memorandum, které USA se spřátelenými zeměmi podepsaly.

Blinken ocenil „velmi dobrou spolupráci“ mezi oběma zeměmi, které podle něj vkládají hodnotu do společné obrany. Nejsilnější a nejúčinnější vzkaz Rusku je právě zásada společné obrany států v NATO. „Česko svou vedoucí úlohou opravdu zosobňuje Alianci a vysílá silný signál v Evropě i mimo ni,“ řekl Blinken.

Ministři zahraničí spolu jednali jak o podpoře Ukrajiny v boji proti ruské agresi, tak o situaci na Blízkém východě či o energetické spolupráci.

Do konce roku by mohla česká iniciativa zajistit Kyjevu milion nábojů, uvedl Blinken

„Před 25 lety Česká republika vstoupila do NATO a já myslím, že dnes vidíme, co toto znamená pro Česko, Spojené státy i naše spojence. Česká republika je vedoucím členem v mnoha ohledech. I pokud jde o rozpočet,“ řekl Blinken po příletu s tím, že Praha plní své závazky ve výdajích na obranu.

Americký ministr zahraničí při setkání s Černochovou na letišti v Kbelích ocenil i českou muniční iniciativu a další mimořádnou práci při podpoře Ukrajiny. Podle něj jde o velmi výrazný přínos pro bezpečnost v rámci celé Severoatlantické aliance. „To je naprosto zásadní věc, aby se tato země byla schopná bránit Rusku.“ Očekává, že iniciativa zajistí Kyjevu do konce roku zhruba milion nábojů. První dodávka Českem zajištěných dělostřeleckých granátů je ale už na cestě, do válčící země má dorazit velmi brzy, zřejmě už během června.

Události: Ministři zahraničí zemí NATO v Česku (zdroj: ČT24)

Připomněl také, že Česko vycvičilo více než devět tisíc ukrajinských vojáků a napadenou zemi vybavilo starší vojenskou technikou. Česko Kyjevu poskytlo tanky, bojová vozidla a útočné vrtulníky, uvedla ministryně obrany během brífinku. Jako kompenzaci za tyto dodávky Washington poskytl osm vrtulníků H1 a finanční podporu ve výši 300 milionů dolarů, vyzdvihla Černochová.

Podle Černochové je odpovědností demokratického světa poskytnout ukrajinským ozbrojeným silám vše, co ke své obraně potřebují. „Ohrožena je i naše bezpečnost,“ upozornila. Pro českou pomoc Ukrajině je podle ní podpora ze strany Spojených států a úzká česko-americká spolupráce nezbytná.

Blinken i Černochová též ocenili podpis obranné dohody mezi zeměmi.