TÉMA

Obranná dohoda

ROK PETRA PAVLA NA HRADĚ

Pavlův první rok na Hradě: Jmenovaní soudci, povýšení generálové, výzva k euru a žádné veto ani milost

Petr Pavel je už rok ve funkci prezidenta České republiky. Úřadu se ujal složením prezidentského slibu 9. března 2023 na společné schůzi obou komor Parlamentu, a nahradil tak Miloše Zemana. Pavel za rok v nejvyšší ústavní funkci podepsal několik sporných zákonů, například konsolidační balíček nebo omezení valorizace důchodů. Žádný zákon naopak nevetoval. Prezident také jmenoval řadu soudců či profesorů, ale také povýšil či jmenoval řadu osobností, které jeho předchůdce několikrát odmítl.
9. 3. 2024|

Sněmovna schválila obrannou smlouvu s USA. O důchodech bude dál jednat v pátek

Poslanecká sněmovna odsouhlasila ratifikaci obranné smlouvy se Spojenými státy. Senát totéž učinil již dříve, nic tedy nebrání závěrečnému podpisu prezidenta republiky. Ve druhém čtení ve sněmovně kritizovali dohodu zejména poslanci SPD, kteří pak jednotně hlasovali proti smlouvě. Ve svých projevech prohlašovali, že jejím smyslem je umožnit americkým vojákům pobyt v Česku. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) ji naopak označila za dohodu, která je v národním zájmu. Poslanci ve středu zahájili také závěrečné čtení důchodové novely, která mění výpočet valorizací a zpřísňuje podmínky pro předčasné odchody do penze. K vládnímu návrhu se opět vrátí v pátek.
19. 7. 2023Aktualizováno19. 7. 2023, 21:55|

Zpomalení valorizací a další změny v penzích jsou ve sněmovně před schvalováním. Debata trvala osm hodin

Navrhované zpomalení řádných valorizací penzí a zpřísnění pravidel předčasných důchodů je ve sněmovně před schvalováním. Jednání trvalo přes osm hodin. Poslanci opozičních ANO a SPD podali k vládní novele v úterním druhém čtení na dvě desítky úprav. Jedna z nich se týká i již dříve schváleného snížení důchodů prominentů někdejšího komunistického režimu. Zákonodárci budou nejdříve příští týden hlasovat v závěrečném kole i o zamítnutí předlohy, která také nahrazuje nynější pravidla mimořádných valorizací důchodů při vyšší inflaci dočasným přídavkem.
11. 7. 2023Aktualizováno11. 7. 2023, 22:17|

„Ochota naslouchat a hledat společně cesty byla na obou stranách.“ Prezident jednal s Fialou a Babišem

Prezident Petr Pavel jednal na Pražském hradě s premiérem Petrem Fialou (ODS) a opozičním lídrem Andrejem Babišem (ANO). Hovořili o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a o obranné dohodě se Spojenými státy. Setkání bylo jedním z bodů Pavlova plánu pro prvních sto dní v prezidentském úřadu.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 22:42|

Česko-americká obranná dohoda se blíží k finálnímu podpisu. Dál vyvolává emoce, které se vláda snaží mírnit

Smlouva o obranné spolupráci mezi Spojenými státy a Českou republikou, kterou kabinet schválil na konci dubna, budí v části společnosti velké emoce. Vládní politici ale ubezpečují, že smlouva, kterou Česko schválilo jako poslední země NATO ve střední a východní Evropě, automaticky neumožňuje přítomnost amerických vojenských sil na českém území. Naopak by podle nich měla přinést důležité právní záruky pro armádu. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který moderovali Michal Kubal a Martin Řezníček. Věnovali se také nejnovějšímu vývoji ohledně války na Ukrajině nebo migrační krizi na mexicko-americké hranici.
8. 5. 2023|