Česko-americká obranná dohoda se blíží k finálnímu podpisu. Dál vyvolává emoce, které se vláda snaží mírnit

Zóna ČT24: Obranná dohoda Česka s USA (zdroj: ČT24)

Smlouva o obranné spolupráci mezi Spojenými státy a Českou republikou, kterou kabinet schválil na konci dubna, budí v části společnosti velké emoce. Vládní politici ale ubezpečují, že smlouva, kterou Česko schválilo jako poslední země NATO ve střední a východní Evropě, automaticky neumožňuje přítomnost amerických vojenských sil na českém území. Naopak by podle nich měla přinést důležité právní záruky pro armádu. Tématem se zabýval pořad Zóna ČT24, který moderovali Michal Kubal a Martin Řezníček. Věnovali se také nejnovějšímu vývoji ohledně války na Ukrajině nebo migrační krizi na mexicko-americké hranici.

V oblasti obrany se vláda Petra Fialy (ODS) chystá vedle navýšení výdajů na zbrojení také ještě posilovat spojenecké svazky. Kabinet z toho důvodu schválil smlouvu o obranné spolupráci se Spojenými státy.  Takzvaná dohoda DCA nastavuje rámcová pravidla budoucího fungování, například když američtí vojáci dorazí do Česka na cvičení.

Česko bylo poslední zemí NATO ve střední a východní Evropě, která tuto úpravu s USA dosud neměla. Smlouva také výrazně zjednodušuje spolupráci českých firem a americké armády.

Dohody o spolupráci v obraně s USA
Zdroj: ČT24

U části veřejnosti ale rámcová dohoda budí silné emoce. Spojuje ji totiž například s výstavbou americké základny, což ale tento dokument neumožňuje. Jakoukoliv přítomnost vojenských sil na našem území bude i dále vždy schvalovat vláda a parlament. 

Podpis v nejbližších měsících

Obdobnou smlouvu uzavřela většina evropských států, včetně Slovenska nebo Maďarska. A podobně jako Česko o ní vyjednává i Dánsko a Švédsko. Dohodu nyní musí podepsat česká i americká strana, k čemuž by mělo dojít v nejbližších měsících, a to buď ve Washingtonu, nebo v Praze.  

„Jsem přesvědčená o tom, že jsme smlouvu DCA dojednali dobře, že se rozhodně nemáme za co stydět. Prosadili jsme tam některé naše požadavky, což je velký úspěch,“ hodnotila jednání s USA ministryně obrany Jana Černochová (ODS). 

Finální dohoda má celkem šestatřicet stran. Řeší například uznávání registračních značek amerických aut nebo bezvízový vstup vojáků.

Dohodnuté vojenské prostory
Zdroj: ČT24

Klíčový je dodatek. Tam jsou uvedeny vojenské prostory, které by americká armáda mohla využívat společně s armádou České republiky.

Jde o čtyři vojenské prostory, tři posádky, tři vojenská letiště a logistické centrum v Mošnově. Právě to vyvolává i nejvíc emocí. Přibývá totiž nepravdivých zpráv o budování americké základny na tomto letišti. „DCA neobsahuje žádné rozhodnutí o konkrétní americké vojenské přítomnosti v České republice ani rozhodnutí o zřízení vojenských základen,“ uklidňuje Černochová. 

„To, co plánuje armáda v Mošnově, je logistický hub. Nyní máme posádku v Rakovníku, kde je prapor podpory nasaditelných sil, ale protože je to na západní části republiky, potřebujeme úplně stejnou obdobu ve východní části republiky,“ doplnil vedoucí komunikace Generálního štábu české armády Ivo Zelinka.