Ve východním Jeruzalémě se Palestinci střetli s pravicovými Židy. Policie zatkla patnáct lidí

Izraelští policisté zatkli v noci na pátek ve východním Jeruzalémě patnáct Palestinců. Policie zasahovala při nepokojích, v nichž se střetli Palestinci s pravicovými Židy, informovala agentura AFP. Napětí vyvolávají soudní spory o vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů. Později zaútočili na izraelské vojáky na základně na palestinském Západním břehu Jordánu tři ozbrojení Palestinci. Izraelci dva z nich zastřelili a třetího těžce zranili.

Palestinci protestují ve čtvrti Šajch Džarráh několik nocí. Ve čtvrtek házeli na protivníky i policisty kamení a zapálili auto židovské rodiny.

Na hlídku u izraelské vojenské základy Salem u Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu zaútočili dopoledne tři Palestinci ozbrojení podle izraelských médií doma vyrobenými puškami. Přežil jediný z nich, ale jeho stav je velmi vážný a ošetřují ho lékaři v izraelské Afule. Z Izraelců nebyl zraněn nikdo.

V pátek večer izraelská policie posílila nasazení v době modliteb. Věřící podle agentury AP směrem k policii házeli židle, boty a kameny, načež policie začala střílet. Čtrnáct Palestinců bylo podle palestinského Červeného půlměsíce zraněno. Většinu z nich zasáhly pogumované projektily, a to do hlavy či oblasti očí. Zranění utrpěli podle sdělení izraelské policie také tři policisté.

Protesty souvisí s odvolacím řízením, v němž má soud rozhodnout o vystěhování desítek Palestinců. Do jejich domů se hodlají nastěhovat židovští nacionalisté, podle nichž Palestinci své domy postavili na pozemcích, jež patřily před vznikem Izraele židovským svazům.

Levicová organizace Ir Amim, která se zaměřuje na problémy v Jeruzalémě, tvrdí, že se vystěhování může týkat dvou set rodin z východního Jeruzaléma a sedmdesát z nich bydlí v Šajch Džarráhu.

Izrael obsadil východní Jeruzalém za války v roce 1967, připojil ho ke zbytku města a celé je nyní označuje za svou metropoli. Je to v rozporu s mezinárodním právem a Palestinci stále chtějí, aby byl východní Jeruzalém hlavním městem jejich budoucího státu.

Izraelský svaz pro lidská práva uvádí, že ve východním Jeruzalémě žije 358 tisíc Palestinců a 225 tisíc Židů. Z nich většina bydlí v novějších židovských čtvrtích Gilo a Ramat Šlomo.

Nacionalisté chtějí židovské osídlení rozšířit

Server The Times of Israel píše, že nacionalisté usilují o rozšíření židovského osídlení do tradičně arabských částí města. Buď tam tajně kupují palestinské domy, nebo si vynucují soudní vystěhování Arabů či výstavbu určenou pro Židy. V arabských čtvrtích pak vznikají židovské enklávy.

O spor se zajímá také radikální skupina Hamas, která ovládá Pásmo Gazy. Pohrozila, že kvůli vystěhování Palestinců obnoví útoky na Izrael.

AP: Lze čekat další střety

Izraelská policie posílila své jednotky v Jeruzalémě, protože očekávala problémy po poledních muslimských modlitbách. Na poslední pátek postního měsíce ramadánu bývá na modlitbách obrovská účast, podle agentury AP se na Chrámové hoře, kde stojí i mešita al-Aksá, sešlo kolem sedmdesáti tisíc věřících. Několik tisíc z nich se pak zapojilo do protestů, mávali zelenými vlajkami hnutí Hamas, ale nakonec se klidně rozešli.

Podle AP se dají střety mezi Izraelci a Palestinci čekat i v dalších dnech. V neděli se sejdou muslimové k intenzivním nočním modlitbám na oslavu 27. noci ramadánu. Připomínají si takzvanou noc osudu, lajlat al-kadar, kdy seslal Alláh podle islámské tradice Mohamedovi první verše koránu.

V neděli večer se začne slavit i izraelský státní svátek Den Jeruzaléma, který připomíná sjednocení města za šestidenní války v roce 1967. V pondělí má pak soud vynést verdikt ohledně vystěhování palestinských rodin.