V Pákistánu vykolejil osobní vlak, zemřelo nejméně třicet lidí

Na jihu Pákistánu vykolejil osobní vlak. Při nehodě přišlo o život nejméně třicet lidí a dalších více než osmdesát utrpělo zranění, uvedla v aktualizované bilanci nehody agentura Reuters s odvoláním na pákistánskou televizi Geo a místní představitele.

Vlak byl na cestě z Karáčí do Rávalpindí. Havaroval v jihopákistánské provincii Sindh poblíž stanice, zhruba 275 kilometrů od Karáčí, přičemž deset vagonů sjelo z kolejí a několik se jich převrátilo.

Podle agentur vlakem cestovalo asi tisíc pasažérů. Snímky zveřejněné místními médii ukazují lidi, jak rozbíjejí okna soupravy, aby pomohli cestujícím ven ze zkroucených vagonů. V nich podle televize Geo stále zůstávají někteří pasažéři uvězněni.

Následky vykolejení vlaku v Pákistánu
Zdroj: ČTK/AP/Pervez Masih

Pákistánský ministr železnic Saad Rafík prohlásil, že podle předběžného vyšetřování jel vlak normální rychlostí. Vyšetřovatelé se snaží zjistit, co bylo příčinou vykolejení. Podle ministra nelze vyloučit technický problém ani sabotáž.

Systémy pamatují koloniální éru

K nehodám vlaků v Pákistánu dochází poměrně často. Tamní tratě jsou špatně udržované, celý železniční systém je zastaralý a bezpečnostní standardy jsou nízké. Komunikační a signalizační systémy jsou z koloniální éry a nebyly modernizovány.

V červnu 2021 zahynulo při srážce dvou vlaků, z nichž jeden vykolejil, na jihu země 65 lidí a 150 bylo zraněno. V říjnu 2019 uhořelo při požáru vlaku 75 cestujících. V roce 2005 při srážce dvou vlaků zahynulo více než sto lidí.