V Oděse odstranili sochu ruské carevny Kateřiny II. Veliké

V jihoukrajinské Oděse v noci odstranili pomník ruské carevny Kateřiny II. Veliké, která přístavní město v 18. století nechala založit. Úřady společně se sochou někdejší panovnice demontovaly pomník vojevůdce z 18. století Alexandra Suvorova. Podle oděské městské rady budou obě skulptury umístěny v muzeu umění.

Odstranění dvojice soch z centra města odhlasovali městští radní v listopadu. Jejich rozhodnutí předcházelo on-line hlasování, ve kterém se pro svržení monumentů vyjádřili obyvatelé města.

Ukrajinská města se po letošním vojenském napadení země Ruskem začala aktivně zbavovat nejen sovětských názvů a pomníků, což činila už po první ruské invazi roku 2014, ale také názvů a pomníků spojených s Ruskem.

Pomník carevny Kateřiny II. Veliké, jejímž výnosem byla Oděsa v roce 1794 založena, stál ve městě od roku 1900, než ho v roce 1920 (po bolševické revoluci) demontovali. Znovu se v Oděse objevil v roce 2007, kdy se proti tomu vyslovovaly některé občanské organizace a také tehdejší prezident Viktor Juščenko.

Pomník zakladatelky města byl od začátku letošní ruské invaze opakovaně poničen, nejméně dvakrát ho někdo polil červenou barvou.