TÉMA

Kateřina II. Veliká

Anexe Krymu Kateřinou Velikou byla zlomem, dnešní nároky ale neospravedlňuje, upozorňují historici

Krymský poloostrov se před 240 lety stal součástí Ruského impéria. Strategické vítězství carevny Kateřiny II. Veliké zajistilo Rusku přístup k Černému moři a zároveň oslabilo dávného konkurenta, Osmanskou říši. Pro původní obyvatele Krymu však anexe znamenala nejen ztrátu vlastního státu. Krymští Tataři byli během století z poloostrova vytlačeni a jejich dějiny vymazány.
19. 4. 2023|

V Oděse odstranili sochu ruské carevny Kateřiny II. Veliké

V jihoukrajinské Oděse v noci odstranili pomník ruské carevny Kateřiny II. Veliké, která přístavní město v 18. století nechala založit. Úřady společně se sochou někdejší panovnice demontovaly pomník vojevůdce z 18. století Alexandra Suvorova. Podle oděské městské rady budou obě skulptury umístěny v muzeu umění.
29. 12. 2022|

Ukrajina chce zpět důležitý Krym, pro Putina jde o víc než symbol

Kvůli útoku dronů v přístavu v krymském Sevastopolu Rusko napřed dočasně odstoupilo od obilné dohody, později z podílu na operaci obvinilo Velkou Británii, jejíž velvyslankyni Deborah Bronnertovou si předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. Moskva tím dává najevo, jak důležitý je anektovaný Krym pro vůdce Vladimira Putina a jak velkou roli může v dalším vývoji konfliktu hrát.
3. 11. 2022|

Rusům hraje u finských vodopádů ukrajinská hymna. Všichni Putina nepodporujeme, hájí se turista

Dav lidí se shromažďuje ve východofinském městě Imatra, aby mohl z mostu sledovat velkolepou podívanou, stejnojmenný vodopád. Ve stejný čas každý den tam pouští pro potěchu turistů vodu starým korytem řeky s kaskádami. Pohled na divokou vodu je doprovázen hudbou finského skladatele Jeana Sibelia. Atrakci si oblíbili zejména ruští turisté, místo v roce 1772 navštívila i panovnice Kateřina Veliká. Od konce července ale návštěva Rusům poněkud zhořkla. Imatra totiž na začátku každé exhibice pouští ukrajinskou hymnu, na protest proti invazi na Ukrajinu, píše agentura AFP.
14. 8. 2022|