U hranic s Ukrajinou čeká ruská útočná formace, která čítá 87 tisíc ozbrojenců, tvrdí Porošenko

V Donbasu operuje 2100 aktivních příslušníků ruské armády a 35 tisíc ozbrojených proruských vzbouřenců. Na schůzi Valného shromáždění OSN to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko s tím, že Moskva navíc udržuje u hranic s Ukrajinou více než 87 tisíc ozbrojenců. „Ruská vojska rozmístěná na hranicích jsou útočnou armádní formací,“ tvrdí Porošenko.

„Ukrajina žije po dobu pěti let v podmínkách nejdelšího konfliktu v moderní evropské historii,“ upozornil podle agentury Unian ukrajinský prezident. Rusko se chystá k vojenskému úderu, rozsáhlá válka už není nereálnou perspektivou, tvrdí Porošenko.

Světové společenství musí zajistit všestranný monitoring ukrajinsko-ruské hranice, protože „agresor se nejvíce bojí transparentnosti, veřejné pozornosti a informovanosti světa o jeho plánech“, uvedl také ukrajinský prezident.

Porošenko poukázal na pokračující militarizaci anektovaného Krymského poloostrova. Rusko na Krymu rozmístilo 32 500 vojáků, 88 dělostřeleckých a 52 protivzdušných baterií, přes 370 obrněnců, 113 bojových letounů a 62 vrtulníků, tvrdí ukrajinský prezident.

V krymských přístavech kotví šest ruských bojových plavidel a šest ponorek vyzbrojených raketami s plochou dráhou letu Kalibr. Vyloučit podle ukrajinského prezidenta nelze ani rozmístění jaderných zbraní.

Rusko naopak v úterý obvinilo z přípravy agresivních vojenských plánů ukrajinské vedení. Ministerstvo zahraničí v Moskvě vydalo prohlášení, podle něhož se Kyjev v další válce, kterou prý každou chvíli vyvolá na Donbasu, nebude štítit žádných obětí. „Západní kurátoři“ by podle Moskvy měli ukrajinské vedení pacifikovat, aby se nepustilo do dalších válečných dobrodružství.

Putin v tradičním poselství o Ukrajině pomlčel

O hlavních úkolech Ruska v oblasti zahraniční politiky promluvil ve středu v poselství parlamentu prezident Vladimir Putin. Někteří komentátoři v této souvislosti upozorňují, že o vztazích s Ukrajinou ani o situaci v Donbasu se kremelský šéf slovem nezmínil.

S komentářem k situaci na Ukrajině naopak oslovil své bývalé spoluobčany exprezident Viktor Janukovyč, pobývající od převratu z roku 2014 v ruském exilu. Jeho nástupce Porošenko prý „celých pět let lhal o brzkém míru, o ekonomice a o budoucnosti země“.

Nynější státní moc podle svrženého prezidenta udělá všechno, aby se udržela u moci – bude lhát a podplácet, uchýlí se k násilí. „Její konec ale bude neslavný – lidový ukrajinský tribunál i (mezinárodní trestní) tribunál v Haagu uvedou všechno na pravou míru,“ předpověděl Janukovyč.