Rusko ohlásilo další posílení obrany Krymu, pošle tam víc raket S-400

Válečný stav na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Rusko posílí protivzdušnou obranu anektovaného Krymu čtvrtou jednotkou vyzbrojenou novými raketami S-400 Triumf. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na mluvčího Jižního vojenského okruhu Ruska. Jednotka podle něj „v nejbližší době“ nastoupí do bojové pohotovosti na poloostrově poté, co úspěšně zvládla na cvičišti u Astrachaně střelby na cvičné terče, imitující nízkoletící, velmi rychlé a balistické cíle. Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vyzval spoluobčany v těch oblastech Ukrajiny, kde se zavádí válečný stav, aby dál normálně žili, pracovali a studovali.

Oznámení o posilování obrany ukrajinského poloostrova, který Rusko zabralo v březnu 2014, přichází v době zvýšeného napětí s Ukrajinou. Ta vyhlásila v pohraničních a přímořských oblastech válečný stav v reakci na nedělní incident v Kerčském průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v úterním televizním projevu své spoluobčany varoval, že zemi hrozí „skutečná válka“ s Ruskem.Rusové posilují nejen protivzdušnou obranu. Agentura Reuters uvedla, že z Černého do Azovského moře pluje ruská minolovka Admiral Zacharin.

Ruská televize odvysílala záběry, jak se „po konfrontaci s Ukrajinou“ přesouval ze Sevastopolu ke Kerči raketový systém pobřežní obrany Bal. Ten experti považují za ruskou obdobu amerických protilodních raket Harpoon.

Interfax podotkl, že rakety S-400 z koncernu Almaz-Antej jsou schopné zasahovat cíle do vzdálenosti 400 kilometrů a do výšky 30 kilometrů, a to včetně strategických bombardérů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu.

Premiér vyzval Ukrajince v zónách válečného stavu ke klidu a běžnému životu

Ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman vyzval své spoluobčany v deseti správních oblastech Ukrajiny, kde je zaváděn válečný stav, aby žili normálně. „Žijte obyčejným životem. Pracujte, studujte, roďte. Jsem hluboce přesvědčen, že za třicet dnů budeme mít všechny důvody, abychom válečný stav neprodlužovali, a vše se vrátí k normálu,“ prohlásil během zasedání vlády.

Uvědomujeme si, že vždy musíme být připraveni odrazit agresi našeho nepřítele, který ještě nedávno byl naším dobrým sousedem.
Volodymyr Hrojsman
ukrajinský premiér

Ukrajina se rozhodla vyhlásit válečný stav v reakci na nedělní incident v Kerčském průlivu, kde ruští pohraničníci ostřelovali a zadrželi tři lodě ukrajinského vojenského námořnictva i s jejich posádkami.

Události: Rusko poslalo do vazby všechny zadržené ukrajinské námořníky (zdroj: ČT24)

Lidé si dělají zásoby. Rusové cestující na Ukrajinu nebyli vpuštěni do země

Jako první podle listu Kommersant pocítili důsledky válečného stavu Rusové cestující na Ukrajinu: v úterý na dvou kyjevských letištích nevpustili do země více než 70 Rusů, další už v pondělí v Minsku nevpustili do letadel mířících do Kyjeva. Ukrajina podle ruského deníku také posiluje ochranu pozemní hranice s anektovaným Krymem, přes kterou se dostat je nyní komplikovanější než dosud.

V separatisty ovládaných částech Donbasu na východě Ukrajiny zpráva o vyhlášení válečného stavu podle Kommersantu vyvolala znepokojení: „Panika sice nevypukla, ale někteří obyvatelé se rozhodli doplnit si zásoby krup, soli a cukru, které kupovali ve velkém.“ Obavy ale budí hlavně hrozba výpadku ukrajinských důchodů, za kterými musí penzisté z Doněcka či Luhanska a okolí jezdit na území kontrolované kyjevskou vládou.

Teď nelze vyloučit nové potíže při přechodu frontové linie. Povstalecké úřady také odrazují před návštěvou Ukrajiny z toho důvodu, že mladší ročníky by mohly být povolány do ukrajinské armády.