Turecko odsoudilo na 27 let novináře, který je v exilu v Německu

Události: Turecký novinář odsouzen na 27 let, žije ale v exilu v Německu (zdroj: ČT24)

Turecký novinář Can Dündar, který žije několik let v exilu v Německu, byl v Istanbulu odsouzen k 27 letům a šesti měsícům vězení za špionáž a podporu terorismu. Informovala o tom agentura Anadolu. Dündar ani jeho advokáti se soudu neúčastnili, protože ho považují za politicky motivovaný. Verdikt kritizovaly ve středu i Evropská federace novinářů (EFJ) a Mezinárodní federace novinářů (IFJ).

Verdikt je součástí velké kauzy v Turecku, kvůli které už byly odsouzeny na dvě desítky lidí. Týká se zveřejnění fotografií a videa se záběry vozů s tureckými zbraněmi určenými syrským povstalcům. Materiál vyšel v opozičním listu Cumhuriyet v roce 2015 a Dündar byl tehdy šéfredaktorem deníku. 

Na záběrech z ledna 2014 byla auta se zbraněmi vyslaná tureckou tajnou službou do Sýrie. Turecká vláda tehdy tvrdila, že vezla pomoc Turkmenům v Sýrii. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v návaznosti na uniklý materiál před pěti lety prohlásil, že Dündar za reportáž o dodávkách zbraní „zaplatí velkou cenu“.

Údajná špionáž a podpora terorismu

Istanbulský soud udělil Dündarovi trest osmnáct let a devět měsíců za špionáž a osm let a devět měsíců za podporu ozbrojené teroristické organizace. Špionáž se týká reportáže o dodávkách zbraní a druhý trest dostal podle soudu za podporu hnutí duchovního Fethullaha Gülena, který žije dvacet let v USA a jehož Erdogan viní ze snahy svrhnout jeho vládu.

Dündar byl v Turecku zatčen v listopadu 2015 spolu s kolegou Erdemem Gülem. Z vazby byli propuštěni v únoru 2016. Týž rok dostali oba tresty pět let vězení za vyzrazení státního tajemství. Úřady jim také zkonfiskovaly majetek. Odvolací soud v roce 2018 nařídil nový proces s tím, že neměli být souzeni za vyzrazení státního tajemství, ale za špionáž, za niž hrozí vyšší tresty.

„Od začátku říkám jediné. Dělali jsme jen novinařinu, kdekoli na světě mají novináři povinnost informovat o nelegální činnosti vlády,“ uvedl v rozhovoru pro Českou televizi Dündar.

Tlak na redakci nejstaršího deníku v Turecku dosáhl s uvězněním Cana Dündara bezprecedentních rozměrů, a ještě se zvýšil v rámci čistek po pokusu o puč v roce 2016. Vedle zatýkání novinářů je vidět hlavně na propadu příjmů z reklamy. Řada firem jednoduše nechce nebo se bojí inzerovat v médiích, která kritizují vládu.

„Během posledních pěti let začala vláda využívat výjimečných nástrojů k umlčení novinářů, v současnosti je kritický žurnalismus v Turecku v agonii,“ popisuje Erol Önderoğlu z organizace obhajující svobodu tisku a médií Reportéři bez hranic. V mezinárodních srovnáních je Turecko na chvostu žebříčků svobody médií. Podle Reportérů bez hranic v zemi v současnosti probíhají soudní procesy se třemi stovkami novinářů.