Teleskop z kleťské observatoře projde opravou

Kleť – Nová technika ozdobí obří teleskop v observatoři na jihočeské Kleti. Dalekohled bude nadále ovládán výhradně počítačem. Moderní technologie na něj přimontují mimo hvězdárnu, kterou dnes teleskop po náročné operaci opustil.

Dalekohled se má stát největším evropským přístrojem specializovaným na planetky a komety. Musí proto projít zásadními úpravami. Přijde o levý tubus a zůstanou mu pouze dva ze šesti motorů. Ovládat ho bude možné pouze počítačem, který má zajistit synchronizované otáčení kopule. Zároveň budou vyčištěna zrcadla.

„Dohlédnou 'dále', respektive budou moci sledovat i méně jasné objekty než doposud,“ zdůvodnil nutnost údržby zrcadel Jan Lochman ze společnosti, která má teleskop opravit.

Dalekohled, který váží pět tun, opustil jihočeskou observatoř poprvé od jejího vzniku v roce 1957. Jeho vyjmutí z kopule prověřilo schopnosti jeřábníka, který nesměl poškodit střechu ani křehká zrcadla teleskopu.

Kleťští astronomové budou zatím používat druhý, menší dalekohled. Za poslední půlstoletí se jim podařilo objevit zrhuba 900 planetek a pět komet.