Světoví lídři gratulují Karlovi III. ke korunovaci. Britům nabídla sjednocující prvek, řekl Pavel

Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři sobotní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala (ODS).  Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching. Český prezident Petr Pavel, který byl přítomen ceremoniálu ve Westminsterském opatství, zhodnotil, že v době těžkostí nabídla korunovace Britům něco sjednocujícího.

„Gratuluji králi Karlovi III. a královně Camille ke korunovaci. Vytrvalé přátelství mezi Spojenými státy a Británií je zdrojem síly pro oba naše národy,“ napsal na Twitteru Biden. Korunovace se i přes pozvání neúčastnil, Washington místo něj zastupovala jeho manželka, první dáma Jill Bidenová. Uvedla, že pro ni bylo ctí účastnit se „historického“ ceremoniálu.

Za „symbol stability a kontinuity“ označila korunovaci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Korunovace je důkazem trvalé síly britské monarchie,“ uvedla na Twitteru von der Leyenová, která se účastnila i obřadu ve Westminsterském opatství.

Do Londýna přicestoval i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Jsem hrdý na to, že mohu být v tento historický den po vašem boku,“ vzkázal na Twitteru Macron královskému páru, který označil za „přátele Francie“.

Přání z Westminsterského opatství připojila i italská premiérka Giorgia Meloniová, která na snímku na sociálních sítích po boku britského premiéra Rishiho Sunaka zkoumala starobylou mozaiku. Tu podle ní „mistrovsky zhruba před osmi stoletími vypracovali italští řemeslníci“ a dnes je svědectvím „hluboké a historické spolupráce“ Londýna a Říma.

Gratulace Karlovi a jeho choti Camille zaslal i čínský prezident Si Ťin-pching, uvedla podle agentury Reuters čínská média. Peking je podle Siho ochotný rozšířit spolupráci a kulturní výměnu s Británií a obě země by měly společně prosazovat mír. Vztahy mezi Pekingem a Londýnem jsou přitom nejhorší za poslední desetiletí poté, co Británie omezila čínské investice kvůli obavám o národní bezpečnost a vyjádřila znepokojení nad rostoucí vojenskou a ekonomickou asertivitou Číny.

Pavel ocenil mimo jiné organizaci stran britských hostitelů

„Moc si vážím toho, že jsme vůbec byli pozváni, protože to vnímám jako pozitivní signál k České republice,“ ocenil pozvání na korunovaci český prezident. Ocenil také organizaci stran britských hostitelů. „Dělal jsem si trochu legraci z britských kolegů, z hlediska logistiky a bezpečnosti je organizace podobná operaci Overlord. Postarat se tak perfektně o tolik delegací z hlediska načasování a alternativních cest a variant, když něco nebude fungovat, opravdu to bylo obdivuhodné,“ shrnul prezident.

Prezident republiky se svojí ženou Evou na ceremoniál dorazil o něco dříve než král a novinářům řekl, že během čekání na začátek obřadu hovořil s prezidenty Německa Frankem-Walterem Steinmeierem, Rakouska Alexanderem Van der Bellenem a Slovenska Zuzanou Čaputovou.

Petr Pavel o korunovaci krále Karla III. (zdroj: ČT24)

Prezident se vyjádřil také k tomu, zda je na místě pořádat velkolepou korunovaci v době, kdy velká část Britů čelí tíživé ekonomické situaci. Podle Pavla se lze na věc dívat „z čistě aritmetického pohledu“, ale také jako na symbol.

„Symboly hrajou někdy opravdu velice důležitou roli. A zvlášť v Británii, která na symbolech a na kontinuitě monarchie staví vlastně už tisíc let, si myslím, že je asi pochopitelné, že zrovna v době, kdy je Británie v těžkostech, tak (je důležité) nabídnout něco sjednocujícího,“ řekl.