Střelec ve Filadelfii zabil pět lidí

Pět obětí a dva zraněné si v noci na úterý vyžádala střelba v americké Filadelfii, uvedla agentura AP. Server listu The Philadelphia Inquirer původně psal o čtyřech zraněných. Policie zadržela čtyřicetiletého podezřelého, který si zřejmě oběti svého činu zvolil náhodně. O několik hodin později v texaském Fort Worth zemřeli při jiné střelbě tři lidé a zraněno bylo osm dalších, píší americká média.

Střelba ve Filadelfii se odehrála kolem 20:30 místního času (v úterý kolem 2:30 SELČ) na několika ulicích ve čtvrti Kingsessing nedaleko centra. Zasahující policisté pak v oblasti pronásledovali podezřelého, který pokračoval ve střelbě, než se vzdal.

„Jediné, co zatím víme, je, že se tento člověk rozhodl opustit svůj domov a začít cílit na jednotlivce,“ uvedla policie, podle níž měl muž neprůstřelnou vestu, několik zásobníků, útočnou pušku typu AR a pistoli.

Všichni zastřelení byli muži. Zranění utrpěli dva chlapci staří dva a třináct let, jejich stav je stabilizovaný.

Případ se stal pouhé dva dny poté, co při střelbě na pouliční slavnosti ve státě Baltimore zemřeli dva lidé a další desítky utrpěly zranění. 

Ve Fort Worth v Texasu v pondělí krátce před půlnocí (v úterý ráno SELČ) zatím neznámý počet útočníků zahájil střelbu na parkovišti ve čtvrti Como. Policejní seržant Jason Spencer novinářům popsal, že na parkovišti bylo shromážděné velké množství lidí, jelikož nedlouho předtím skončil každoroční festival ComoFest. V souvislosti se střelbou v Texasu zatím policie nikoho nezatkla.

Americký prezident Joe Biden znovu vyzval Kongres k úpravě zákonů, které ošetřují pravidla držení zbraní v USA. Hovořil o „epidemii zbraňového násilí“, která ničí americké komunity a vyzval k zákazu populárních poloautomatických pušek typu AR-15.

Jen od začátku letošního roku se v USA odehrálo 340 případů masové střelby. Nezisková organizace Gun Violence Archive, která statistiku vede, masovou střelbu definuje jako takovou, při níž utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje v to střelce.