Starostka z Marseille chce proti gangům poslat armádu

Marseille - Francouzská senátorka a starostka jedné části Marseille Samia Ghaliovávyzvala vládu, aby do citlivých čtvrtí města vyslala armádu k boji proti drogovým gangům. Od začátku roku zde v početných přestřelkách zemřelo nejméně 14 lidí, letošní počet vražd se tak už vyrovnal celé loňské bilanci. Socialistka Ghaliová vysvětlila, že v jejím severním sektoru města se obchod s drogami stal hlavním „zaměstnavatelem“ mladých a živí celé rodiny. Členové konkurenčních gangů přitom používají samopaly a další zbraně, a proto je může podle senátorky zastavit a odzbrojit jen armáda. Francouzský ministr vnitra ale vojenský zásah odmítl.

Výzva vyvolala rozruch ve městě i v médiích, ale nejspíš nebude vyslyšena, protože se proti ní vzápětí postavili socialističtí ministři vnitra i obrany. Šéf vnitra Manuel Valls připustil, že situace v některých částech Marseille je vážná, zároveň ale zdůraznil, že řešením je podle něj posílení policejního sboru a justice, ne vyslání vojáků do ulic.

Samia Ghaliová, starostka jedné z městských částí Marseille:

„Vyzývám armádu, aby zasáhla a pomohla policii. Když vidíte mrtvého mladíka s tělem prostříleným kulkami z kalašnikova, když vidíte, jaké zbraně se používají… Ano, myslím, že je potřeba využít všechny prostředky a povolat armádu.“

Socialistická vláda se podle L'Express rozhodla svolat na 6. září mimořádné zasedání, na němž se premiér se zainteresovanými ministry pokusí vypracovat akční plán, jehož cílem bude „globálně a tvrdě“ potlačit kriminalitu v Marseille.

Francouzští vojáci
Zdroj: ČT24