V britských volbách zřejmě drtivě zvítězili opoziční labouristé

Speciál ČT24: Britové volili nový parlament (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii se uzavřely volební místnosti a začíná sčítání hlasů. Výsledky rozhodnou o tom, jak bude vypadat rozdělení 650 křesel v dolní sněmovně tamního parlamentu. Vítěz bude také sestavovat příští britskou vládu. Podle takzvaných exit pollů drtivě vyhráli středoleví labouristé, kteří byli dosud hlavní opoziční silou. Naopak pravicoví konzervativci po 14 letech u moci zřejmě utrpěli porážku, jakou v historii strana nezažila. Další křesla patrně obsadí liberální demokraté, nacionalistická strana Reform UK nebo skotští nacionalisté.

Podle aktuálních exit pollů agentury Ipsos pro stanice BBC, Sky News a ITV labouristé získají zřejmě 410 křesel, konzervativci pak 131 míst. Labouristé tak podle všeho budou mít ve sněmovně absolutní většinu. Na třetím místě skončí liberální demokraté s 61 křesly, čtvrtí Reform UK se třinácti mandáty. K získání většiny si strana v dolní komoře britského parlamentu potřebuje zajistit 326 křesel.

Příštím premiérem tak bude lídr labouristů a někdejší prokurátor a obhájce lidských práv Keir Starmer, informuje stanice BBC. Ten již poděkoval voličům na síti X za to, že vložili důvěru do „proměněné Labouristické strany“.

Voličům a konzervativním kandidátům za podporu a odvedenou práci poděkoval před uzavřením volebních místností a odhady výsledků také premiér Rishi Sunak. Ministr práce Mel Stride v rozhovoru s BBC již připustil, že konzervativci jsou nyní ve velmi obtížné situaci a vyjádřil zklamání z odhadu výsledků.

Zpravodaj ČT ve Velké Británii Lukáš Dolanský připomněl, že exit polly, tedy odhady zveřejněné bezprostředně po uzavření volebních místností, je třeba brát s jistou rezervou. „Rozhodně ale hovoří o trendu,“ podotkl. „Volební účast byla poměrně slušná,“ prohlásil také s odvoláním na informace britských médií.

Hlasovací místnosti se v zemi s téměř 70 miliony obyvatel otevřely ve čtvrtek v 7:00 místního času a uzavřely se v 22:00. Celkové konečné výsledky by měly být známy v pátek dopoledne. Kdo povede příští britskou vládu, bude podle Sky News jasné kolem 05:30. První sečtený obvod v Anglii, Sunderland South, krátce po půlnoci ohlásil vítězství labouristů, uspěla zde stínová ministryně školství Bridget Phillipsonová.

V Británii se poslanci volí většinovým systémem. Každý volební obvod zastupuje kandidát, který v něm obdrží nejvyšší počet hlasů.

V předvolebních průzkumech proto nehrají takovou roli procenta jednotlivých stran. Hypoteticky: pokud má jedna strana širokou podporu napříč Spojeným královstvím, ale v každém obvodu se najde jeden silnější protikandidát, nemusí získat jediné křeslo, byť procentuálně úspěšná bude.

V praxi se to ukazuje opakovaně, zvlášť výrazný příklad nabídla brexitová strana UKIP ve volbách 2015. Co do počtu hlasů UKIP překonali pouze konzervativci a labouristé, strana ale získala jediné křeslo. Potřebovala na něj téměř čtyři miliony hlasů. Naproti tomu regionálně koncentrované Skotské národní straně stačilo na jedno křeslo 26 tisíc hlasů, když s 1,5 milionem hlasů získala 56 poslaneckých mandátů.

Menší strany dokážou většinového systému využít. Například v letošní kampani se Liberální demokraté cíleně soustředí na několik vybraných okrsků, kde vycítili únavu z konzervativců a zároveň odpor vůči labouristům. Liberální demokraté se tam proto snaží prezentovat jako alternativa pro příznivce toryů, a získat tak několik mandátů v Dolní sněmovně.

Výsledky menších stran

Bývalá vůdkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgenová prohlásila, že to nevypadá pro její stranu na dobrou noc. SNP podle exit pollů získá pouhých deset mandátů, ve volbách před pěti lety přitom vyhrála 48 křesel. Místopředsedkyně strany Kate Forbesová řekla, že si SNP dává nyní za cíl znovu získat a znovu vybudovat důvěru voličů ve Skotsku.

Naopak Reform UK patrně uspěla s předpokládanými 13 křesly o něco více, než se čekalo. Místopředseda Reform UK David Bull už prohlásil úspěch jeho strany za historický. Reform UK patrně získala řadu hlasů nespokojených voličů konzervativců.

„Těmito dvěma čísly jsme si nejméně jistí,“ prohlásil pro BBC politolog John Curtice. Podle něho může být skutečný výsledek pro Reform UK výrazně nižší, ale i vyšší, než vyplývá z odhadů. Řada voličů ve Skotsku zřejmě podpořila labouristy, dodal.

Reakce z Česka

Poslanec a člen sněmovního výboru pro evropské záležitosti Martin Major (ODS) řekl, že ho odhadované výsledky nepřekvapily. „De facto odrážejí současnou politickou situaci ve Velké Británii. Pro konzervativce je to obrovský pád, (...) pro labouristy je to historický úspěch,“ shrnul. Očekává mírný příklon Británie doleva, větší orientaci na Evropskou unii nebo na ekologii.

„Z pohledu České republiky si nemyslím, že se něco zásadně změní,“ komentoval za ANO výsledky britských voleb předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček. Podle něj labouristé budou do značné míry pokračovat v politice, kterou konzervativci již nastolili. Dodal, že je zvědavý, zda třeba dojde k nějaké změně v oblasti nelegální migrace do království.

Program labouristů

Překvapivý červencový termín voleb určil šéf konzervativní vlády Rishi Sunak, který nechal dosavadní sněmovnu rozpustit na konci května. Od nástupu do funkce v roce 2022 se podobně jako jeho strana potýká s velmi nízkou popularitou a předvolební průzkumy drtivé vítězství opozičních labouristů předpovídaly.

Labouristé ve svém programu slíbili voličům obnovit ekonomický růst, ze kterého budou mít prospěch i chudší vrstvy obyvatel. Důležitým bodem je pro ně reforma systému pracovní migrace, který umožňuje snadno získávat pracovní víza cizincům splňujícím požadavky zaměstnavatelů. Starmerova strana chce omezit počet přistěhovalců přicházejících za pracovními pobídkami například ze zdravotnictví či stavebnictví a více investovat do rekvalifikací Britů, aby sami zaplnili volná místa.

Levice chce rovněž omezení čekacích listin na péči ve státním zdravotním systému NHS či řešení nelegální migrace větším důrazem na vyšetřování a protiteroristické policejní operace cílené na pašerácké gangy. Naopak slibuje zrušit deportace migrantů do Rwandy, které prosadili konzervativci. Hodlá též zajistit přijetí 6500 nových učitelů či vytvořit energetickou společnost ve veřejném vlastnictví.

Pokud je odhad přesný, budou mít labouristé druhý nejlepší výsledek v historii. Nejlépe si zatím vedli v roce 1997, kdy strana vedená Tonym Blairem získala 419 křesel. V roce 2019 přitom Labouristická strana utrpěla největší porážku od roku 1935. Konzervativci by naopak podle odhadů mohli utrpět vůbec největší porážku v dějinách strany.