Policie v Británii začala zatýkat první migranty, kteří mají být deportováni do Rwandy

Policie ve Spojeném království začala zadržovat migranty, kteří do země přišli nelegálně a byli vybráni do první vlny deportací do Rwandy. S odvoláním na ostrovní ministerstvo vnitra o tom informují média. K deportacím může docházet díky zákonu, který v dubnu prosadili konzervativci pod vedením premiéra Rishiho Sunaka. Nová legislativa ovšem čelí vlně kritiky.

První letadla s migranty z Británie do Rwandy mají podle Sunaka odletět na přelomu července a srpna. Od léta má tento přesun fungovat pravidelně.

Schválený zákon umožňuje deportační proces napadnout u soudu v případě, že dotyčnému hrozí „skutečné, bezprostřední a předvídatelné riziko vážné a nevratné újmy v případě přemístění do Rwandy“. Podle britských médií lze očekávat, že vláda se bude muset potýkat se žalobami podanými jménem jednotlivých migrantů u Evropského soudu pro lidská práva. Instituce dohlíží na dodržování Evropské úmluvy o lidských právech, která upravuje mimo jiné právní postavení uprchlíků.

Stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová plán označila za „neobyčejně drahý trik“. Vláda Spojeného království podle serveru Independent již na program vyčlenila 290 milionů liber (v přepočtu zhruba 8,5 miliardy korun), dalších 100 milionů liber (zhruba tři miliardy korun) na něj vydá během příštích dvou let.

„Lidé jsou velmi vystrašení,“ prohlásila Natasha Tsangaridesová, zástupkyně ředitele pro advokacii v charitativní organizaci Freedom from Torture. Dodala, že strach ze zadržení a odeslání do Rwandy některé lidi přiměje k tomu, aby se stáhli do ilegality a odpojili se od podpůrného systému.

Právo žádat o azyl zachováme, ujistil ministr vnitra

Ministr vnitra James Cleverly po schválení normy prohlásil, že zákon zachová právo žádat o azyl. Jeho úřad však již identifikoval skupinu migrantů, jejichž nároky jsou podle něj právně neodůvodnitelné, a chystá její deportaci.

Resort vnitra pak ve středu zveřejnil video, na němž policisté vstupují do domů, vyvádějí z nich lidi v poutech a nakládají je do zadní části zabezpečené policejní dodávky.

Jen do Anglie letos na malých člunech z Francie dorazilo již více než 7500 migrantů, informuje agentura Reuters. Sunakova vláda tvrdí, že tato politika odradí lidi od nebezpečné cesty přes kanál La Manche. Minulý týden při pokusu o přeplutí zahynulo pět lidí.