Britové volí novou sněmovnu

Studio ČT24: Britové rozhodují o novém složení dolní komory parlamentu (zdroj: ČT24)

Voliči ve Spojeném království si ve čtvrtek vyberou nové členy dolní komory parlamentu ve volbách. Podle komentátorů může hlasování „otřást tamní politickou scénou“. K zisku většiny hlasů podle všeho směřují středoleví labouristé, kteří byli dosud hlavní opoziční silou. Naopak pravicové Konzervativní straně po čtrnácti letech hrozí podle volebních modelů porážka, jakou v moderní éře nezažila. Od 23 hodin začíná v České televizi speciální volební vysílání, které potrvá do jedné hodiny po půlnoci.

Hlasovací místnosti se v zemi s téměř 70 miliony obyvatel otevřely v sedm hodin místního času (8:00 SELČ), hlasovat pak voliči mohou do 22. hodiny tamního času. Krátce po uzavření volebních místností zveřejní televizní stanice odhad rozdělení 650 křesel v Dolní sněmovně vypracovaný na základě dotazování voličů u hlasovacích míst. Konečné výsledky by měly být známy v pátek dopoledne.

Překvapivý červencový termín voleb určil šéf konzervativní vlády Rishi Sunak, který nechal dosavadní sněmovnu rozpustit na konci května. Od nástupu do funkce v roce 2022 se podobně jako jeho strana potýká s velmi nízkou popularitou a konzervativci v krátké kampani svou masivní ztrátu v průzkumech na labouristy nijak zásadně nestáhli.

Ve volbách už hlasovali lídři obou hlavních stran. „Britská média zatím nereferovala o nějakých zásadních problémech během volebního dne,“ uvedl po osmé hodině večerní zpravodaj ČT v Británii Lukáš Dolanský. Jejich zpravodajství se „smrsklo“, protože zde platí zákaz informování o jakýchkoliv politických záležitostech, dodal. „Takže sociální sítě spíše žijí třeba různými fotografiemi psů před volebními místnostmi,“ dodal s nadsázkou. Britští novináři pak pozorují v různých místech země velký zájem o volby. „Uvidíme, jestli se to odrazí v celkové volební účasti,“ doplnil Dolanský.

Zvířata před volebními místnostmi

Britská média vzhledem k přísným pravidlům nesmí ve čtvrtek až do uzavření volebních místností zveřejňovat průzkumy či přinášet analýzy, které by mohly ovlivňovat názory voličů. Stanice ovšem smí přinášet nestranné zpravodajství, které se týká harmonogramu volebního dne či obsahuje důležité informace, například pokud by se odehrál nějaký incident.

Průběžné zpravodajství z jednotlivých volebních obvodů je tak do konce hlasování omezeno na nekontroverzní témata. Kromě zpráv o tom, kde hlasovali politici, webové stránky předních britských novin a televizních stanic tradičně zaplňují zprávy o počasí a četné snímky psů a dalších zvířat před volebními místnostmi. Zpravodajský web BBC dokonce zveřejnil galerii se snímky domácích mazlíčků u volebních místností s tím, že jeho novináři dosud viděli jednoho hada, želvu, koně a „absurdní" množství psů.

Vše nasvědčuje tomu, že Sunaka v Downing Street, sídle britských premiérů, po volbách vystřídá někdejší prokurátor Keir Starmer, který Labouristickou stranu vede od roku 2020. Pokud se papírové předpoklady naplní, převezme Británii sužovanou řadou problémů – od stagnující ekonomiky přes špatný stav veřejných služeb až po nedůvěru v politiky. Labouristé svou kampaň postavili na jednoduchém příslibu změny, od radikálnějších plánů z minulých let v sociální či klimatické sféře ale pod Starmerovým vedením ustoupili.

„Způsobí naší zemi a ekonomice trvalé škody, jako to učinili, když byli naposledy u moci,“ prohlásil ve čtvrtek ráno na adresu opozičních labouristů Sunak. Voliče vyzval, aby nedopustili zvýšení daní či omezení bezpečnostní stability země, které by podle něj labouristé přinesli.

Starmer naproti tomu prohlásil, že pouze volba labouristů přinese Britům začátek zcela nové kapitoly. „Nemůžeme si dovolit dalších pět let vlády konzervativců,“ opáčil Starmer.

Brity nejvíce trápí ceny bydlení, mnohem více než ceny potravin, a spojují to s neřízeným přílivem nových lidí, kteří chtějí v Británii bydlet, řekl datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň. „Británie je velkým lákadlem, i svým světovým jazykem. Růst populace tak zde patří k největším na světě. A když je zablokované stavební řízení a stavební povolování, tak ceny rostou,“ dodal. 

S cenami potravin nemohli konzervativci podle Bartoně moc dělat. „Silně zastropovávali ceny energií, které na ně mají vliv. Ale s cenou bydlení nedělali téměř nic. Jenom slibovali, že uvolní systém stavebního řízení, a nic se nestalo. A proto to nyní mohou slibovat labouristé,“ dodal.

„Ekonomika není v takovém stavu, v jakém by měla být. Myslím, že to není pouze o tom, kde se Británie nyní nachází, ale je to postupném oslabování země za posledních 14 let,“ řekl nositel Nobelovy ceny za ekonomii Joseph Stiglitz.

Jakkoli labouristé v poslední době dominují průzkumům preferencí se zhruba dvacetibodovým náskokem na konzervativce, volební noc může přinést řadu překvapení. Poslanecké mandáty se v Británii nerozdělují podle celkového podílu hlasů, nýbrž po jednotlivých volebních obvodech, rozložení sil ve sněmovně tak není snadné odhadnout.

Předvolební modely ovšem naznačovaly, že labouristé směřují k rekordně vysokému zisku mandátů a mohli by obsadit až téměř 450 z celkových 650 křesel. Konzervativci by se z 365 mandátů získaných v roce 2019 mohli propadnout i zhruba na 100, což by pro ně byl jednoznačně nejhorší výsledek za více než sto let.

Role menších stran

Podle zpravodaje Dolanského bude zajímavé rovněž sledovat, jak dopadnou menší strany. „Ty už do sestavování vlády nezasáhnou, nicméně bude zajímavé sledovat, jak na tom budou Liberální demokraté. Velice zajímavé bude sledovat Nigela Farage – zda a jakým způsobem se propíše do britského parlamentu. To znamená – kolik křesel a zda vůbec nějaké se mu podaří získat, jestli se on sám dostane do parlamentu,“ dodal.

Zpravodaj ČT Dolanský o průběhu hlasování (zdroj: ČT24)

Podotknul také, že zajímavá bude i situace v Severním Irsku a ve Skotsku.

Oba lídři hlavních stran ještě ve středu v noci vystoupili na setkáních s voliči, kdy se snažili na poslední chvíli přesvědčit nerozhodnuté. K podpoře konzervativců se ve středu připojil i někdejší britský premiér Boris Johnson.

Prohlubující se sociální problémy

Podle expertů stojí za vysokými preferencemi opozičních labouristů i dlouhodobá nespokojenost se sociální politikou konzervativní vlády. Životní úroveň v Británii se snižuje nejen nejnižší třídě, ale také třídě střední, upozornila ve vysílání ČT24 Johana Kłusek z Etnologického ústavu Akademie věd.

„Vidíme obrovský nárůst využívání potravinových bank. V současné chvíli jsou přímo na nich závislé tři miliony Britů, to je obrovské číslo,“ uvedla.

Události: Čekání na výsledky britských voleb (zdroj: ČT24)

Zmínila také velký problém zdravotního systému, který se navíc v posledních letech prohlubuje. „Čekací doba na ošetření – jak akutní, tak neakutní – se prodlužuje. V současné chvíli čeká na ošetření sedm a půl milionu Britů. To jsou čísla, u kterých bychom si představovali, že něco takového je možné v zemích třetího světa, ne ve Velké Británii,“ pokračovala.

Brity dále pálí i bytová krize, bydlení není podle Kłusek dostupné za příznivé ceny. „Zároveň stav, ve kterém se nachází bytový fond ve Velké Británii, je opravdu politováníhodný. Spousta rodin žije v bytech s plísní – to znamená obrovské respirační problémy nejen pro dospělé, ale i pro děti,“ pokračovala.

Tyto problémy podle ní souvisí s různými politikami Konzervativní strany. „V posledních letech nedělala nic jiného, než jen škrtala, škrtala a škrtala,“ uzavřela.

Volební Británie pohledem historičky Kłusek (zdroj: ČT24)