Sojuz odstartoval, k ISS poletí jen šest hodin

Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur odstartovala kosmická loď Sojuz s novou tříčlennou posádkou. Jde o první urychlený pilotovaný let, během něhož se loď spojí s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS) do šesti hodin po startu - namísto obvyklých dvou dnů.

Podle publicisty Pavla Toufara, který byl hostem Studia 6, je kabina i obytný prostor kosmické lodi velmi malý, v průběhu těch šesti hodin se proto bude posádka cítit velmi nepohodlně. Na druhou stranu je to ale prý výhoda v tom, že budou na stanici brzy. Podrobnosti k letu Sojuzu na stránkách NASA.

Vesmírná loď Sojuz TMA-08M odstartovala ve 21:43 našeho času, kdy v Bajkonuru podle místního času byl už skoro tři hodiny pátek. Ve 21:52 se loď oddělila od nosné rakety. Posádka se prý cítí dobře, spojení s ISS je plánováno v pátek v 03:32 SEČ. Pobyt nové posádky na oběžné dráze pak potrvá víc než čtyři měsíce. Na mezinárodní vesmírné stanici na ně čeká tříčlenná rusko-americko-kanadská posádka. „Posádka s Vinogradovem by tam měla být do září. Mimo jiné je čeká to, co pro nás není příliš atraktivní, tedy úkony běžného vědeckého výzkumu. Ty jsou ale právě velmi důležité,“ dodal.

Mezi členy 35. posádky, která poletí k ISS, je Američan Chris Cassidy a Rusové Pavel Vinogradov a Alexandr Misurkin. Zemi obletí pouze čtyřikrát. „Vinogradov, který ve vesmíru oslaví šedesáté narozeniny, ovládá dobře řízení kosmické lodi a může přejít z automatiky na ruční řízení. Posádka se v této sestavě připravovala na akci dva a čtvrt roku. Pro Misurkina je to první let, ale i ten má za sebou dlouho přípravu, měl by být k ruce Vinogradovi jako palubní inženýr,“ vysvětlil publicista Toufar.

Pavel Vinogradov, velitel vesmírné lodi

„Jednou z hlavních výhod šestihodinového letu je, že nestihneme pocítit stav beztíže. Ani zmrzlina neroztaje.“

Vinogradov vysvětlil, že organismus začíná reagovat na stav beztíže obvykle po pěti hodinách, čili zpočátku by se posádka měla cítit naprosto normálně, a stejně tak by měla i fungovat. Za další přednost považuje rychlou přepravu biologických materiálů brzy podléhajících zkáze. V předvečer letu šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Vladimir Popovkin a generální konstruktér Vitalij Lopota ujistili, že urychlená cesta na ISS je už dostatečně prověřená lety zásobovacích nákladních lodí.