Rusko si určuje hranice samo, připravme se i na nejhorší, říká Rychetský. Nesmí dojít k eskalaci, míní Vondráček

Události, komentáře: Debata o válce a míru a korespondenční volbě (zdroj: ČT24)

„Je potřeba si uvědomit, že Rusko se nevzdá svých ambicí znovu ovládnout prostor, který ovládalo ve střední a východní Evropě v době studené války,“ prohlásil bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v Událostech, komentářích. Pokud Moskva vyhraje válku, kterou vede proti Ukrajině, může být podle něj demokratický svět ohrožen. To podle něj není strašení, ale realita a je nutné o tom hovořit. Předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO) souhlasí, že je nutné mít připravenou armádu. NATO se ale musí snažit, aby nedošlo k eskalaci konfliktu. „Diplomatická část tu zatím pokulhává. Málo se investuje energie do diplomatického řešení,“ myslí si.

„Jsme svědky toho, že Rusko napadlo sousední suverénní stát. Před tím nelze zavírat oči,“ konstatoval Rychetský. Demokratická společnost se dle bývalého předsedy Ústavního soudu tím pádem musí připravit na to, že „s jídlem roste chuť“. Rusko s jeho vládcem Vladimirem Putinem je schopno se snažit znovu ovládnout část Evropy, kterou v době Sovětského svazu považovalo za své kolonie, zdůraznil.

Na nutnost připravenosti k většímu konfliktu pravidelně upozorňuje náčelník generálního štábu české armády Karel Řehka. „Asi před Vánoci mluvil o přípravách na jadernou válku. Poprosil bych o střídmost v jeho vyjádřeních,“ okomentoval Vondráček. Dodal, že nikdo nezpochybňuje, že armáda má být připravena na jakoukoliv variantu, ale veřejná vyjádření by měl Řehka mírnit.

Náčelník generálního štábu dle Vondráčka vystupuje často a jeho vyjádření vyvolávají u veřejnosti určité emoce. „Co je na tom populistického, když chceme, aby byl náčelník generálního štábu uvážlivější ve svých veřejných vyjádřeních?“ táže se. Politická vyjádření by měl podle něj nechat na ministryni obrany.

Chtít mír a zároveň se připravovat na válku se dle Vondráčka nevylučuje. „Myslím, že všichni rozumní lidé na světě chtějí mír,“ uvedl. Vondráček uznává, že se mění geopolitická situace ve světě, do obrany by ale Česko mělo investovat rozumně.

Němcová: Být připraven je vždy výhodou

„Řehka mluví o stejné věci jako předseda vojenského výboru NATO (Rob Bauer), kdy říká, že musíme změnit své myšlení z éry, kdy bylo vše předvídatelné, kontrolovatelné a plánovatelné, na éru, kdy se může stát cokoliv,“ okomentovala členka senátního ústavně-právního výboru Miroslava Němcová (ODS). Sama prý nezaznamenala žádné Řehkovo prohlášení, které by ji rozhořčilo. „Naopak bych očekávala častější informace,“ podotkla.

Strach z války je podle ní přirozený, ale informovanost a připravenost armády může společnost velkých obav naopak zbavit. „Všechny vrstvy společnosti by měly chápat rizika, která se na nás valí,“ upozornila a jako příklad uvedla vysoké náklady Ruska nejen na válku. „S těmi penězi něco udělají, nevyhodí je do vzduchu, (...) být připraven je vždy výhodou,“ dodala.

Velká část společnosti si dle Rychetského stále neuvědomuje hrozbu, kterou představuje imperiální politika Moskvy. Připomněl výrok Václava Havla, že jde o zemi, která neví, kde jsou její hranice. „Hranice si určuje sama. Bohužel je zcela evidentní, že kdyby se nepodařilo zastavit její barbarskou agresi, kterou provádí proti Ukrajině, byli bychom skutečně ohroženi,“ myslí si.

Je podle něj tak samozřejmé o takové hrozbě mluvit. Demokratický svět se tak musí připravit i na to nejhorší. „To není strašení, to je realita. Rusko je v tuto chvíli nebezpečím pro civilizovaný demokratický svět,“ řekl.

Vondráček souhlasí s tím, že je vhodné mít připravenou armádu. V současné situaci je podle něj velmi důležité, že Česká republika je součástí NATO. „Že jsme uskupením, které vzbuzuje respekt, který zabrání válečnému konfliktu,“ poznamenal. Je podle něj ale nutné se snažit, aby třeba náhodou nedošlo k eskalaci války, kterou vede Rusko proti Ukrajině. „Diplomatická část tu zatím pokulhává. Málo se investuje energie do diplomatického řešení,“ myslí si.