Rusko opět vyslalo rakety na Ukrajinu. Úřady hlásí čtyři oběti a téměř pět desítek zraněných

Ukrajina v pondělí ráno čelila dalšímu rozsáhlému ruskému vzdušnému útoku. Invazní armáda zasáhla podle ukrajinských činitelů obchodní, obytné či průmyslové objekty. Ruské útoky si vyžádaly životy čtyř lidí, zraněných je nejméně 45, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zprávy o explozích přicházely z Charkova, Dnipra, Záporoží, Chmelnyckého či Kryvého Rihu. Ukrajinské letectvo uvedlo, že protivzdušná obrana sestřelila v noci a ráno 26 z celkově 59 různých druhů nepřátelských střel a dronů.

„Útoky přišly ve dvou vlnách – kolem šesté a sedmé ranní a potom kolem osmé a deváté hodiny,“ uvedla zpravodajka ČT Darja Stomatová z Kyjeva. Cílily podle ní do několika regionů – Dněpropetrovské, Záporožské a Charkovské oblasti. Exploze se ozvaly také ve Chmelnycké oblasti. Hlavnímu městu se tentokrát ruské střely vyhnuly.

Zpravodajka Stomatová o raketových útocích na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Ve Chmelnycké oblasti na západě země se ozvalo šest výbuchů. Dva civilisty tam Rusové zabili, oznámila podle webu Ukrajinska pravda oblastní správa.

„Okupanti útočí na Charkov a Charkovskou oblast... Zůstaňte v krytech!“ napsal ráno na Telegramu šéf charkovské vojenské správy Oleh Syněhubov, podle něhož se v Charkově exploze začaly ozývat po 7:00 (6:00 SEČ).

„Nepřítel zasáhl Kryvyj Rih. Je poškozeno nákupní centrum a více než dvě desítky soukromých domů,“ napsal šéf vojenské správy Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak. Dvaašedesátiletá žena podle něj zemřela kvůli ruskému útoku v nedaleké Lozuvatské hromadě (hromada je označení pro správní jednotky zahrnující například město a přilehlé vesnice).

Ve městě Novomoskovsk v Dněpropetrovské oblasti tlaková vlna při výbuchu převrátila minibus, který projížděl nedaleko, píše Ukrajinska pravda, podle níž jsou také poškozeny administrativní budovy, čerpací stanice a pětipatrová budova. Nejméně 24 lidí včetně pěti dětí bylo zraněno, uvedl server.

O přinejmenším jedné zraněné ženě informoval starosta Charkova Ihor Terechov, podle něhož Rusové zasáhli průmyslová zařízení. Podle Ukrajinské pravdy byli další lidé zraněni a jedna žena zahynula v obci Zmijiv.

Ze Záporoží jsou hlášeni čtyři ranění po zásahu obytné čtvrti, uvedl oblastní šéf Jurij Malaško. Celkové důsledky dnešních ruských úderů zatím nejsou známy.

Okupanti k útoku použili několik typů střel

„Byla napadena zařízení kritické infrastruktury, průmyslová, civilní a vojenská zařízení,“ oznámilo ukrajinské letectvo. Rusové podle něj použili různé typy střel – balistické, s plochou drahou letu, protiletadlové i hypersonické. Protivzdušné obraně se přitom podle vzdušných sil podařilo zlikvidovat všech osm útočných dronů a 18 řízených střel Ch-101, Ch-555 a Ch-55.

„Nutno dodat, že ne všechny nepřátelské střely, které se nepodařilo sestřelit, dosáhly svého cíle,“ uvedlo letectvo bez dalších podrobností. Rozsáhlý ruský útok neměl kritické následky pro energetický systém, ujistila společnost Ukrenerho podle BBC.

Rusko tvrdí, že zaútočilo „vysoce přesnými zbraněmi dlouhého doletu“ na „objekty ukrajinského vojensko-průmyslového komplexu“. Vyjádření poskytlo ruské ministerstvo obrany, o zásazích ukrajinských civilních objektů se nezmínilo.

Po téměř dvou letech od plnohodnotné ruské invaze, která následovala po osmi letech vojenské agrese na Krymu a Donbase, zintenzivnily obě strany vzdušné údery na území nepřítele, zatímco se jim nedaří postoupit na frontové linii, podotkl Reuters. Úřady v pondělí také informovaly o dalších dvou lidech, kteří zemřeli v Kyjevě a Charkově na následky zranění při rozsáhlých ruských úderech z 2. ledna.

Analytik Ludvík o ruských vzdušných útocích na Ukrajinu (8. ledna 2024) (zdroj: ČT24)