Ruská protivzdušná obrana opět likvidovala drony, moskevská letiště přerušila provoz

Ruská protivzdušná obrana v noci na úterý sestřelila dva drony nad Moskevskou oblastí a další dva zničila nad Brjanskou oblastí, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany, podle něhož nejsou žádné oběti. Moskevská letiště Šeremeťjevo, Domodědovo a Vnukovo zřejmě kvůli bezpilotním letounům dočasně přerušila svůj provoz. Ukrajina se přihlásila k útoku dronů na vojenské letiště v Kalužské oblasti.

Na sociálních sítích se objevily záběry, které podle všeho ukazují výbuch jednoho z dronů v Krasnogorsku u Moskvy. Tlaková vlna tam podle gubernátora oblasti Andreje Vorobjova vyrazila okna v bytovém domě a poškodila automobily. Podle agentury Reuters ruská protivzdušná obrana použila proti dronům rušičku a následně došlo k narušení letového provozu na moskevských letištích.

„Šeremeťjevo a Domodědovo opět přijímají lety, které byly v čekací zóně. Vnukovo je stále uzavřeno,“ sdělily agentuře TASS úřady v noci na úterý. Po zhruba dalších dvou hodinách informovaly o znovuotevření Vnukova. Oficiálně důvod uzavření letišť v nekomentovaly. 

Omezení narušilo provoz 45 osobních letadel a dvou nákladních letadel, uvedla agentura Reuters s odkazem na ruský letecký úřad Rosaviatsia. Moskva ale svá letiště opakovaně uzavírá právě kvůli hrozbě útoků drony. Ruská metropole se jejich terčem v poslední době stává stále častěji.

Ukrajina se přihlásila k útoku na vojenské letiště

Kreml z úderů dronů obviňuje Ukrajinu, proti níž už téměř rok a půl vede válku. Kyjev většinou nekomentuje, kdo stojí za útoky na ruské území, ale v pondělí ukrajinská vojenská rozvědka uvedla, že dohlížela na útok na ruské vojenské letiště Šajkovka v Kalužské oblasti.

„Můžeme konstatovat, že skupiny koordinované Hlavním zpravodajským ředitelstvím ukrajinského ministerstva obrany uspěly ve své práci,“ řekl mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov zpravodajské stanici RBC-Ukrajina. „Je známo, že bylo poškozeno několik nepřátelských letadel,“ dodal a odmítl komentovat, zda letiště zasáhly bezpilotní letouny. 

Podle sobotního vyjádření ruského ministerstva obrany zaútočil na vojenské letiště v Novgorodské oblasti ukrajinský bezpilotní letoun a poškodil zde blíže neupřesněné letadlo. S odvoláním na zprávy ze sociálních sítí a snímky hořícího letadla zpravodajský server Meduza uvedl, že dron zničil ruský strategický nadzvukový bombardér Tu-22M3.

Meduza připomněla, že bombardéry Tu-22M3 mají základnu na letišti Solcy u Velikého Novgorodu, které je od ukrajinských hranic vzdáleno přibližně sedm set kilometrů.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) „ukrajinské údery na ruské 'týlové' oblasti prokazatelně zhoršují morálku ruských sil na Ukrajině, což by mohlo ohrozit stabilitu ruské obrany na několika kritických místech fronty,“ uvádí se ve zprávě ISW.