Putin nerespektuje mezinárodní řád, soudí Kolář. Jeho zahraniční politika bude jako šachy, předpovídá Kobza

Ondřej Kolář, Jiří Kobza a Josef Pazderka v debatě o ruských „volbách“ (zdroj: ČT24)

„Potřebuje se vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci,“ zhodnotil postoje ruského vůdce Vladimira Putina místopředseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09). To člen zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) se domnívá, že šéf Kremlu bude v dalších letech odvíjet svou zahraniční politiku do značné míry jako reakci vůči Západu. „Je nutné počítat se všemi scénáři,“ doplnil jejich debatu v pořadu Události, komentáře šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Josef Pazderka.

„Volby tak, jak je známe my, to v žádném případě nemohly být,“ shrnul výsledky prezidentských „voleb“ Kolář. „Ruské volby jsou především záležitostí Rusů a Ruska,“ kontroval Kobza.

Výsledky březnového hlasování v Rusku jsou podle Pazderky dotažením celého procesu Putinovy vlády do „ještě extrémnějších podob“. Připomněl, že ruský vůdce nečelil za posledních 24 let u vlády svobodným volbám. Systém prý postupem času ovládl natolik, že si jej uzpůsobil. „Výsledkem (…) se posouvá na úroveň Alexandra Lukašenka, střední Asie,“ pokračoval.

Téměř devadesátiprocentní podpora podle Pazderky signalizuje, že režim vytváří „naprosto autokratickou strukturu“. Putin a jeho nejbližší okolí má pevně v rukou celý systém – stejně jako soudní či mediální.

Podle Koláře potřebuje šéf Kremlu svoji pozici i nadále upevňovat – i po agresi na Ukrajině nebo dřívějším napadení Gruzie. „On se potřebuje vymezovat vůči Západu, potřebuje Západu sdělovat, že má širokou a silnou podporu v ruské populaci. I proto byly falšovány volby v minulosti, i proto jsou nadsazována čísla týkající se volební účasti,“ podotkl.

Kobza soudí, že se ani tak nejednalo o „show pro Západ“, jako spíš pro Východ. „Když si uvědomíme, jakým způsobem díky sankcím a celkové politické situaci sílí BRICS (…), tak se domnívám, že byla spíš určena pro Čínu, pro Indii – pro velké hráče v rámci BRICS“, tvrdí. Rusko se tím snaží určovat, co se v hospodářském uskupení dít bude a co naopak ne.

Putinův režim je nepředvídatelný, míní Pazderka

Pazderka připomněl, že ruská společnost prochází těžkou krizí. „Řada lidí koupila to, co se jim kremelský režim snažil dlouhodobě prodávat – že čelí útoku Západu skrze Ukrajinu, že Rusko provedlo ‚preventivní útok,‘“ uvedl. Je proto důležité Putinův režim sledovat, zejména proto, že je nepředvídatelný, myslí si.

„Je nutné počítat se všemi scénáři. Jak nedávno deklaroval velmi jasně ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj – Vladimir Putin rozumí jenom síle, rozumí jenom signálům toho, že jsou lidé připraveni tomu čelit,“ dodal.

Zahraniční politika ruského vůdce bude v následujícím období jako šachy, odhadl Kobza. „Bude do značné míry reagovat na politiku Západu a podle toho se budou určovat kroky, které bude podnikat,“ míní. Probíhající válku na Ukrajině je podle něj nutné zastavit, vyhlásit příměří a začít jednat. „Ovšem pak je otázka, aby zas jednal někdo, komu budou Rusové věřit.“

Putin je v tomto ohledu člověkem, který se netají ambicí obnovit „zašlou slávu Sovětského svazu“, dodal k tomu Kolář. „Vladimir Putin nerespektuje pravidla, nerespektuje mezinárodní řád, nerespektuje vůbec žádné mezinárodní zásady fungování států,“ vyjmenoval. Ruský vůdce tak chce obyvatelstvu ukázat, že dostal důvěru.

„Myslím si, že v nejbližší době budeme svědky další eskalace, a bude záležet na tom, jak se k tomu postavíme,“ podotýká Kolář. „Jestli budeme dál lavírovat, a nebo konečně najdeme odvahu a sílu na to se Vladimiru Putinovi postavit se vším, co je potřeba,“ uzavřel.