Historik Zubov: Rusko už je totalitní diktatura, Putina jeho okolí odstraní

Interview ČT24: Andrej Zubov o ruských „volbách“ (zdroj: ČT24)

Ruské prezidentské volby naznačují slabost současného režimu, řekl v Interview ČT24 ruský historik, politolog a religionista Andrej Zubov. V Rusku už podle něj panuje totalitní diktatura opírající se jen o silové struktury. Osudem vůdce Vladimira Putina je svrhnutí iniciované jeho blízkým kruhem, prohlásil Zubov.

Rusko už je totalitní diktaturou, je přesvědčen Andrej Zubov. Do začátku plnohodnotné invaze na Ukrajinu podle něj v Rusku vládl režim autoritářský, v němž sice neměli lidé možnost ovlivnit vedení, ale svobodně diskutovali a žili. To už nyní není možné a pod přísnou kontrolou se ocitla i kultura, shrnuje historik.

Veškeré číselné údaje o ruských prezidentských „volbách“ Zubov považuje za falešné, včetně účasti i podpory jednotlivých kandidátů. Průběh hlasování historik připodobnil k volbám v komunistických režimech. „Čísla vůbec nic neznamenají, je to úplně vymyšlené, je to imitace. Putin si potvrdil svou moc, už před mnoha lety se prohlásil za diktátora,“ upozornil. Věří, že většina Rusů, dokonce i podporovatelé Putina, ví, že statistiky nejsou reálné.

Putinův kruh vůdce odstraní, věří Zubov

Putin podle Zubova skrze volby usiluje o vyjádření loajality Rusů, politolog ale mluví nikoliv o konsolidaci moci, nýbrž slabosti současných špiček režimu. „I obyčejní lidé, kteří se účastnili voleb, politické síly v zahraničí i putinovská elita viděli, že žádnou podporu nemají,“ usuzuje Zubov s tím, že kdyby si Kreml byl jistý svou pozicí, umožnil by opozičníkům účastnit se hlasování.

Když diktátor nemá podporu mezi lidmi, opírá se pouze o silové struktury, které kontrolují, aby nedošlo na revoluci, protože mu nic jiného nezbývá, rozvádí historik. „Ale blízký kruh Putina vidí, že podpora mezi lidmi neexistuje. Tito lidé se budou snažit odstranit Putina, protože k čemu jim je, když není populární. Budou se snažit stát v čele země a získat popularitu,“ míní.

„Toto je osud mnoha diktátorů. Jejich okolí je svrhne, když vidí, že diktátor již není populární mezi lidmi,“ dodává a připomíná třeba osud Nikity Chruščova.

Nepovedená válka Rusy zbavuje imperialistických choutek, soudí Zubov

Zubov připouští, že v Rusku žije mnoho lidí, kteří sdílí Putinovy imperiální choutky či touhu obnovit Sovětský svaz. Kvůli invazi na Ukrajinu jich ale ubývá, odhaduje politolog. Před deseti lety podle něj podporovalo ilegální anexi Krymu možná až pětaosmdesát procent Rusů, protože se domnívali, že tím Putin obnoví Sovětský svaz.

„Ale když se to nepovedlo, když se válka stala obrovským krvavým konfliktem, který přináší stovky tisíc obětí v Rusku i na Ukrajině, je to mnohem méně populární. Myslím si, že ruská společnost nebyla vyléčená od imperialistických choutek lépe než za právě dva roky neúspěšné války na Ukrajině. Právě proto teď Putin není populární, a proto ty zfalšované volby,“ vrací se k víkendovému hlasování Zubov.

Putinova povolební vyjádření mohou znamenat, že přijde další mobilizace, zhoršit se taky může ekonomická situace, předpokládá historik s tím, že to otevře více možností Putinova konce. „Když roste armáda, vždy to znamená větší bídu pro lidi, protože utrácí obrovské množství peněz, které vydělává společnost,“ uvažuje.

Připomněl, že jakmile zemřel Stalin, začala jednání o konci korejské války. Podobný scénář očekává v Rusku, pokud bude odstraněn úzký kruh bývalých agentů KGB, který stojí za invazí na Ukrajinu. Až padne putinovský režim, říká Zubov, je třeba začít se systémovou dekomunizací. „To je jediná záruka toho, že se Rusko znovu, třeba za deset let, nevrátí k tomu stejnému.“