Prosazoval mírové soužití s Palestinci, Hamás ho přesto zavraždil

Horizont ČT24: Truchlící Izrael (zdroj: ČT24)

Šest izraelských rukojmí, jejichž těla izraelská armáda vyzvedla z Pásma Gazy, bylo podle izraelského ministerstva zdravotnictví zastřeleno zblízka, zhruba 48 až 72 hodin před pitvou, tedy ve čtvrtek nebo v pátek. Smrt rukojmí, kterým bylo mezi třiadvaceti a čtyřiceti lety, židovským státem hluboce otřásla. Přes deset měsíců strávili v zajetí. Když se přiblížilo osvobození, teroristé čtyři muže a dvě ženy zavraždili. V labyrintech pod Gazou únosci schovávají nejspíš ještě 97 lidí. Třetina z nich už pravděpodobně není naživu.

„Se zlomeným srdcem jsme s rodinami Oriho Daninova, Alexe Lobanova, Almoga Sarusiho, Herše Goldberg-Polina, Carmel Gatové a Eden Jerušalmiové,“ vyjmenoval šestici zavražděných mluvčí izraelské armády Daniel Hagari.

Nejmladším ze zavražděné šestice byl třiadvacetiletý Herš. Izraelský Američan se narodil v Kalifornii. Rodina zveřejnila fotky z jeho pokoje. Vyplývá z nich, že šlo o aktivistu, který prosazoval mírové soužití s Palestinci. Fanoušci klubu Hapoul Tel Aviv, ke kterým patřil, ještě nedávno demonstrovali za jeho propuštění.

„Kamarád, který tolik věřil v mír a lepší budoucnost pro všechny lidi, odjel na párty a je už deset měsíců v zajetí,“ vzpomínal na Herše jeden z jeho přátel.

Herš Goldberg-Polin byl 7. října na hudebním festivalu Nova se třemi přáteli, když ozbrojenci z Gazy pod vedením Hamásu zaútočili na jih Izraele. Dva jeho přátelé byli zabiti a on byl při zajetí zraněn. Na starších záběrech z průmyslových kamer bylo vidět, že má amputovanou levou ruku.

Jeho pohřeb, kterého se účastnil i izraelský prezident Jicchak Herzog, se konal současně s generální stávkou, kterou svolal izraelský odborový svaz Histadrut, aby zvýšil tlak na vládu premiéra Benjamina Netanjahua v zájmu uzavření dohody s hnutím Hamás o propuštění zbývajících rukojmí. Izraelský soud zabývající se pracovním právem mezitím nařídil, aby odbory ukončily nynější generální stávku v zemi ke 14:30 místního času (13:30 SELČ).

Ozbrojenci unášeli na festivalu

Nejstarší zavražděnou rukojmí byla čtyřicetiletá Carmel. Pracovala jako terapeutka v Tel Avivu. Sedmého října byla v kibucu Beeri u hranice s Gazou na návštěvě rodičů. Její matku teroristé při útoku zavraždili stejně jako dvanáct set dalších lidí.

Sedmadvacetiletého Almoga unesli členové Hamásu z hudebního festivalu Nova. Zůstal na místě se zraněnou přítelkyní. Dívka později na místě zemřela.

Alexovi, který měl i ruské občanství, bylo dvaatřicet. Na festivalu pracoval a podle svědků pomáhal na začátku útoku s evakuací. S manželkou mají dvě děti, přičemž druhé se narodilo pět měsíců po jeho únosu a nikdy otce nevidělo.

Příbuzní viní vládu

Rodina čtyřiadvacetileté Eden se po jejím únosu silně angažovala v hnutí aktivistů, kteří žádají propuštění rukojmí a tlačí na izraelskou vládu, aby jejich svobodu dojednala s teroristickým hnutím za téměř jakoukoliv cenu.

„Jsme velmi, velmi smutní a velmi, velmi rozzlobení na naši vládu. Její členové se starají jen o své posty v kabinetu. Nezajímají je unesení. Neudělali nic pro jejich propuštění,“ rozhořčil se příbuzný unesených Jair Moses.

Na pětadvacetiletého Oriho přátelé vzpomínají jako na bezstarostného mladíka, kterému vycházelo vše, do čeho se pustil. Přítelkyně Liel do poslední chvíle zveřejňovala na Instagramu společné fotografie a doufala, že se vrátí živý.

Téměř jedenáctiměsíční izraelské tažení Gazou, které má za hlavní cíle osvobodit unesené a zničit hnutí Hamás, změnilo velkou část tohoto palestinského území v neobyvatelné trosky, kde s pomocí humanitárních organizací přežívají v často děsivých podmínkách na dva miliony lidí. Podle úřadů ovládaných Hamásem – jejichž tvrzení nelze ověřit – bylo během izraelské operace zabito přes 40 tisíc Palestinců.