Je v zájmu mnoha států, aby situace neeskalovala, řekl exvelvyslanec v Izraeli

Interview ČT24: Bývalý velvyslanec v Izraeli Jiří Schneider o současné situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

I když Írán avizuje, že neusiluje o zvýšení napětí v regionu, je podle bývalého velvyslance v Izraeli Jiřího Schneidera nepravděpodobné, že od odvetného útoku na židovský stát upustí. Podle íránského mluvčího ministerstva zahraničí je Teherán přesvědčen, že je třeba potrestat Izrael za zabití šéfa teroristické skupiny Hamás Ismáíla Haníji. Skupina zemí G7 mezitím vyzvala ke zdrženlivosti a uklidnění situace na Blízkém východě. Podle Schneidera však eskalace není v zájmu nikoho. Řekl to v pořadu Interview ČT24.

Podle bývalého velvyslance v Izraeli Schneidera je nepravděpodobné, že by Írán od útoku na Izrael upustil. „Minimálně proběhne něco, k čemu se Írán přihlásí,“ myslí si diplomat s tím, že otázkou zůstává, jestli Teherán bude jednat napřímo, tak jako k tomu došlo v dubnu.

Podle ředitele odboru Blízkého východu a severní Afriky Petra Hladíka z ministerstva zahraničních věcí (MZV) se může opakovat scénář z jara, kdy Teherán poslal na Izrael stovky dronů a raket, ale také se může stát, že se tentokrát do akce zapojí takzvané síly hnutí odporu, kromě Hizballáhu i třeba jemenští hútíové. „Může to být velmi masivní,“ obává se Hladík, který byl hostem pořadu Události, komentáře.

Povinnost ochránit hosta

Íránská odplata je podle něj takřka jistá. „V muslimském světě funguje něco jako povinnost ochránit hosta a (Íránci) této povinnosti nedostáli. Proto pravděpodobně žádné snahy Američanů, nás, dalších spojenců na tom nedokážou nic změnit,“ uvedl Hladík.

Scénáři, ve kterém na íránskou eskalaci odpoví Izrael další eskalací, se ale podle Schneidera snaží všechny strany vyhnout. „Zároveň znějí signály, že Teherán bude dávat přednost tomu, aby jednaly ty jeho prodloužené ruce – zejména Hizballáh,“ informoval bývalý velvyslanec a dodal, že toto teroristické uskupení má k útoku na Izrael i důvod, protože Izrael při leteckém úderu nedávno zabil jeho velitele.

Smrt vojenského velitele Hizballáhu podle Schneidera způsobila v jeho řadách zmatek. „Oni teď přesunují svá velitelská stanoviště. Není vlastně jasné, co všechno Izraelci vědí a co sledují v reakci na ten útok,“ popsal situaci v íránské „proxy“ skupině, která působí v Libanonu severně od Izraele. Otázkou tedy je, jaká je po smrti důležitého velitele akceschopnost teroristického hnutí.

Nejpravděpodobnější podle Schneidera tedy je, že Írán použije Hizballáh k útoku na židovský stát. Diplomat poukázal na skutečnost, že nejmasovější evakuace zahraničních občanů probíhají v libanonském Bejrútu. „V Libanonu rostou obavy, že eskalace by měla velmi špatné důsledky pro celou zemi,“ řekl Schneider.

I Hizballáh má však své meze a podle diplomata si nemůže dovolit ztratit svou „základnu“. Neovládá totiž celou zemi, a kdyby se stal zdrojem masivní odvety, tak by to podle diplomata nepomohlo jeho postavení u libanonské společnosti.

I blízkovýchodní konflikt má svá nepsaná pravidla

Bývalý velvyslanec je přesvědčen, že mezi jednotlivými aktéry na Blízkém východě probíhá intenzivní komunikace. „My vidíme pouze špičku,“ upřesnil Schneider a připomněl, že například došlo k návštěvě jordánského ministra zahraničí v Teheránu.

„To je poměrně neobvyklá věc. Ty vztahy mezi Jordánskem a Íránem nejsou zrovna na vysoké úrovni,“ podotýká diplomat. Důvodem schůzky podle něj mohla být právě snaha o deeskalaci konfliktu. Jordánsko bylo jednou ze zemí, která se podílela na zneškodňování íránských dronů a raket vyslaných při mohutném dubnovém útoku na Izrael.

Podle diplomata by si málokterý blízkovýchodní stát přál další eskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem. „Je v zájmu mnoha regionálních, zejména těch menších států, aby nedošlo k eskalaci a aby se Izrael byl schopen ubránit,“ upřesnil diplomat, podle kterého se v regionu útok na vojenské kapacity znepřátelených států považuje za legitimní.

Kdyby však Teherán udeřil na civilní objekty, Jeruzalém by musel reagovat a takový scénář si prý přeje minimum blízkovýchodních států. „Skutečně, když si to spočítají, tak ať mají vztah k Izraeli jakýkoliv, tak není v jejich zájmu, aby tam došlo k velkému konfliktu,“ uvedl v Interview ČT24.

Diplomat je přesvědčen, že konflikt se vyvíjí v duchu „oko za oko, zub za zub“, nicméně nedávný útok Hizballáhu na fotbalové hřiště, který stál život dvanáct lidí, převážně dětí, byl překročením zavedené míry násilí mezi jednotlivými skupinami. „To bylo něco, co najednou vykolejilo ten běžný ‚provoz‘ konfliktu, který má jakási nepsaná pravidla,“ osvětlil bývalý velvyslanec.

Varování pro Čechy

Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci v Izraeli doporučuje ministerstvo zahraničí českým občanům v oblasti, aby dbali zvýšené opatrnosti. Diplomacie zároveň na síti X upozornila na rušení některých letů do Izraele. MZV také doporučuje Čechům opustit Libanon.

„V Izraeli funguje home front command, což je něco jako civilní obrana, která poskytuje celkem detailní informace. Stačí sledovat pokyny izraelských úřadů,“ podotkl Hladík s tím, že v regionu zůstávají zaměstnanci ambasád, aby pomohli lidem, kteří se z oblasti nestihli dostat.

Události, komentáře k plánované íránské odvetě (zdroj: ČT24)