Při olympiádě pomáhají statisíce dobrovolníků - zdarma a s radostí

Peking - Během olympiády pomáhají v Pekingu a jiných čínských městech statisíce dobrovolníků. Většina z nich jsou studenti a do hlavního města přijeli ze všech koutů Čínské lidové republiky, aby alespoň tak mohli být součástí her. Každý je zde hrdý, že svou činností přispívá k jejich úspěšnému průběhu. "Jsem student angličtiny. Chci poskytnout své znalosti mé vlasti a nějak přispět k olympijským hrám," uvedl například jeden z dobrovolníků.

V samotném Pekingu pracuje 270 tisíc dobrovolníků. Na stadionech jich je 70 tisíc, ostatní jsou pak ve městě k dispozici doslova na každém rohu. Ve výrazných bleděmodrých uniformách je nelze přehlédnout. Turistům dovedou poradit v pěti jazycích.

Turisté si pochvalují, že je o ně dobře postaráno. Ochota dobrovolníků prý dělá z návštěvy olympiády příjemný zážitek. „Jsou prostě neuvěřitelní. Byli jsme v metru, autobuse, taxíku a na stadionu. Všude byli ochotní dobrovolníci, kteří nám pomohli,“ chválí si čínské studenty turisté.

Žádná jiná země pravděpodobně nemá možnost povolat k bezplatné práci statisíce lidí. V Číně to bylo o to snazší, že zemí během olympiády prochází vlna nadšeného patriotismu. „Když jsem se dozvěděl, že Čína bude pořádat olympijské hry, naučil jsem se čtyři jazyky. Jsem hrdý, že mohu pomoci tolika turistům,“ říká jeden z dobrovolníků.