Porucha ochromila vlaky v Německu, stály dvě hodiny

Kvůli nespecifikované technické poruše byl v sobotu rozsáhle omezen železniční provoz v Německu. V centrální části země vlaky asi dvě hodiny stály. Národní železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) nejprve informoval o závadě a poté i o jejím odstranění. Do konce dne může ještě dojít k přerušení provozu, varovaly ve druhé zprávě DB.

„Na základě technické poruchy je železniční doprava v centrální části Německa v současnosti masivně omezena. Vlaky v zasažené oblasti čekají kvůli poruše na nádražích. Naši specialisté usilovně pracují na odstranění poruchy,“ uvedla DB odpoledne ve svém krátkém oznámení.

Na vlaky Českých drah to vliv nemá a ani nemělo by mít, řekla mluvčí tuzemského dopravce Vanda Rajnochová.

Der Spiegel: Sabotáž je možné vyloučit

Podle DB byla příčinou narušení provozu je porucha IT systému. Společnost DB Regio uvedla, že zasažena byla kompletně regionální a příměstská železniční doprava v metropolitní oblasti Rýn-Mohan.

Podle listu Der Spiegel byl zasažen radiový zabezpečovací systém GSM-R, který slouží ke komunikaci mezi centry, která řídí vlakovou dopravu, a jednotlivými vlaky. Podle informací Spiegelu je možné vyloučit, že by porucha měla vnější příčinu, například sabotáž.