Polsko se pod vedením Tuska přikloní k EU, PiS se bude moci držet co nejdéle, míní analytik Ehl

90' ČT24: Polsko čekají povolební vyjednávání (zdroj: ČT24)

Analytik Hospodářských novin Martin Ehl v pořadu 90'ČT24 řekl, že dalším polským premiérem bude s největší pravděpodobností Donald Tusk, protože má potřebné politické zkušenosti a dovednosti. Europoslanci Mikuláš Peksa (Piráti) a Ondřej Knotek (ANO) se shodli, že pod jeho vedením bude země hledat cestu zpět do jádra Evropské unie.

Podle Ehla se Právo a spravedlnost (PiS) bude do poslední chvíle pokoušet sestavit vládu proto, aby mohlo zůstat co nejdéle u moci. Reálnou šanci na úspěch ale podle něj nemá. Připomněl, že strana „požírá“ své koaliční partnery – že malé strany, které s ní v minulosti kabinet tvořily, s výjimkou jedné zanikly.

Předseda PiSu Jaroslaw Kacziński podle něj těží z vnitřních neshod strany a upevňuje svůj vliv. Pro ostatní strany proto není možnost vlády s ním výhodná.

Právo a spravedlnost má podle Ehla dva typy voličů – železné jádro, které se stranou souzní, a cyniky, kteří hledají co největší prospěch pro sebe. Strana nenašla další skupinu, kterou by mohla mobilizovat, vysoká volební účast ale svědčí o tom, že se, podobně jako ostatní, velmi snažila.

Poláci podle něj volí hlavně pro prospěch svojí peněženky, řada jich ale také chtěla, aby skončilo soupeření mezi Donaldem Tuskem, který vede Občanskou platformu, a Kaczińským. Ti volili Třetí cestu, protože hledali nové tváře.

Uřídit velkou koalici sedmi stran, která má největší pravděpodobnost, že sestaví vládu, má jedině Tusk, míní Ehl. „Bude muset uspokojit svoje koaliční partnery funkcemi, vlivem, mocí a penězi, o tom si nedělejme iluze. Na druhou stranu dokáže hrát roli toho vyjednavače mnohem lépe než Kacziński.“

Europoslanci čekají příklon k Unii

Podle europoslance Knotka polské volby ukázaly, že v Evropě je demokracie, a že když se podaří mobilizovat své příznivce, lze uhrát slušný výsledek. „Polská společnost je jednoznačně rozdělená na dva tábory – na ty, co chtějí, aby pokračovalo Právo a spravedlnost, včetně politik, které dělá, a na ty, kteří chtějí pravý opak. V tuto chvíli to vypadá, že se opozičním stranám podařilo zvolit správnou taktiku tím, že se spojily a dokázaly mobilizovat své voliče,“ zhodnotil.

Europoslanec Peksa věří, že s novou vládou se Polsko přikloní zpět k EU. „Když se podívám na půdorys těch tří opozičních uskupení, tak to koresponduje s politickými stranami v evropském parlamentu, které obecně usilují o konstruktivní řešení a fungování právního státu,“ řekl.

Nová vláda bude muset podle Peksy napřed zrušit justiční reformu, kterou PiS prosadil. Kvůli ní nesmí v současnosti čerpat peníze z evropského fondu obnovy. Knotek si umí představit, že by EU finance pro Polsko částečně uvolnila a revize právního řádu přišla následně.

Peksa očekává, že se země pod vedením Tuska znovu silně zapojí do evropské integrace a stane se silným a spolehlivým partnerem pro Českou republiku. Knotek souhlasí, že se změní rétorika vůči EU, Polsko ale podle něj bude vždy sledovat hlavně vlastní zájmy.

Horizont ČT24: Jaké bude vládnutí v Polsku? (zdroj: ČT24)

Polsko na mezinárodním poli

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO) si myslí, že se v Polsku dostala do konfliktu nabídka něčeho nového a neprozkoumaného se starým a osvědčeným. „Řada lidí žije v takové nejistotě, že radši sáhnou po něčem, s čím už mají zkušenost. Byl to případ pana Fica a Smeru a myslím, že tomu odpovídá i vysoký výsledek Práva a spravedlnosti,“ řekla v Událostech, komentářích.

Zemi podle ní prospěje, když se zbaví sporů s evropskými partnery. Senátor Pavel Fischer, který byl dalším hostem pořadu, si myslí, že Polsko nastavilo nové trendy poté, co Rusko spustilo plnou invazi na Ukrajinu. „Ono se začalo chovat jako zodpovědná země. Když dáme vedle toho například dlouhou cestu, kterou muselo urazit Německo v oblasti obrany a výdajů, tak tady si myslím, že Polsko vidět je.“

Věra Jourová a Pavel Fischer hovořili o volbách v Polsku (zdroj: ČT24)