Policie zadržela po protižidovských násilnostech v Rusku šedesát lidí

Horizont ČT24: Dav v Dagestánu vtrhl na mezinárodní letiště (zdroj: ČT24)

Po nedělních protiizraelských násilnostech, které dočasně zastavily provoz na letišti v Machačkale na jihu Ruska, zadržela policie šedesát lidí. Devět policistů utrpělo zranění, dva z nich skončili v nemocnici. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na ruskou agenturu RIA Novosti. Ruská federální agentura pro leteckou dopravu Rosaviacija prohlásila, že přesměrovává lety směřující z Tel Avivu do Machačkaly na jiná ruská letiště.

K incidentu došlo v neděli večer v hlavním městě převážně muslimské republiky Dagestán. Poté, co zde přistálo letadlo z Izraele, které pak mělo pokračovat do Moskvy, vtrhly na přistávací plochu stovky lidí, podle kanálu Baza jich bylo víc než patnáct set.

Na videozáznamech z letiště je vidět, jak agresivní lidé v davu mávají palestinskými vlajkami, rozbíjejí skleněné dveře, pobíhají po letišti a křičí „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je velký), popsala agentura Reuters.

Situaci, která se vyhrotila v době války mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás, se úřadům podařilo dostat pod kontrolu a nikomu z pasažérů letadla se nic nestalo. Zranění utrpěli policisté a podle dosavadních zpráv také dvacet protestujících. Ruské úřady uvedly, že znají identitu sto padesáti nejaktivnějších útočníků.

Incident úřady vyšetřují jako hromadné nepokoje, za které hrozí v Rusku vězení od osmi do patnácti let, napsal server Meduza. Zda však úřady z tohoto trestného činu zadržené obviní, podle něj v současné době není jasné.

Místní vláda v Dagestánu vyzvala občany, aby zůstali v klidu a takovýchto násilností se neúčastnili. Letiště v Machačkale bylo dočasně uzavřené, podle Rosaviaciji v pondělí obnovilo provoz. Dřívější zprávy uváděly, že zůstane uzavřené do 6. listopadu. Rosaviacija také uvedla, že budou na jiných ruských letištích přistávat lety ruských aerolinií Azimut a Red Wings z Tel Avivu do Machačkaly a dalšího kavkazského města Miněralnyje Vody.

Protižidovské nálady v muslimských částech Ruska nabývají na síle. V sobotu obklíčil dav rozzlobených lidí hotel ve městě Chasavjurt v Dagestánu kvůli fámě, že se v něm ubytovali uprchlíci z Izraele. Podle místních zpráv vniklo do hotelu několik desítek mužů, kteří údajně kontrolovali pasy hotelových hostů. Policie hotel uzavřela.

Hledání viníků

Guvernér Dagestánu Sergej Melikov podle nezávislého ruského serveru Meduza obvinil z antisemitských incidentů vnější dezinformace „šířené nepřáteli Ruska“. Řekl, že protestující jsou „horké hlavy“, které „se nechaly zmanipulovat“. Vyzval Dagestánce, aby odolali snahám rozdělovat společnost a dodal, že v regionu není pro antisemitismus místo. Mluvil v této souvislosti dokonce o „zrádcích a banderovcích“ z Ukrajiny.

Ukrajina na Melikovovo tvrzení nereagovala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve uvedl, že nedělní události v Machačkale jsou „součástí kultury nenávisti vůči jiným národům“, která nyní v Rusku převládá. Šíří ji podle něj státní televize nebo úřady.

„Ruský antisemitismus a nenávist vůči jiným národům jsou systémové a hluboce zakořeněné,“ uvedl Zelenskyj a připomněl loňské výroky ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. Ten pobouřil Izrael vyjádřením v souvislosti s židovským původem Zelenského. Prohlásil, že to nepopírá údajné nacistické prvky v jeho zemi a že i vůdce nacistického Německa Hitler „měl židovskou krev“ a „největší antisemité bývají Židé“. Podle Izraele se Putin později za Lavrovova slova v telefonátu s tehdejším premiérem Naftalim Bennettem omluvil.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že protest byl důsledkem působení vnějšího vlivu na Rusko. Ruský vůdce Vladimir Putin se kvůli těmto údajným pokusům Západu o rozdělení společnosti bude v pondělí odpoledne radit s vedením země, informuje státní agentura TASS.

Dagestánská vláda dříve uvedla, že posiluje bezpečnostní opatření v celé republice, kde žijí asi tři miliony obyvatel. Nepokoje v tomto regionu jsou nepříjemností pro Putina, který vede válku proti Ukrajině a chce udržet stabilitu doma před prezidentskými volbami v příštím roce, podotkla agentura Reuters.