Po 33 letech se našel pohřešovaný sovětský voják - rusky už neumí

Kábul – V afghánské provincii Herát se našel sovětský voják, který se ztratil v září 1980 během sovětské invaze do Afghánistánu. Vojín Bachretdin Chakimov si mezitím změnil jméno na Šajch Abdulláh, živí se jako léčitel a skoro už zapomněl rusky.

Sovětská armáda vstoupila do Afghánistánu v prosinci 1979. Během desetileté okupace země bylo zabito na 15 000 sovětských vojáků a 270 se stále pohřešuje. V roce 1989 se sovětské jednotky stáhly. O tři roky později byl založen výbor pro záležitosti vojáků bojujících v zahraničí, který dosud našel v Afghánistánu 29 pohřešovaných vojáků. Dvaadvacet se jich vrátilo domů, sedm jich zůstalo v Afghánistánu.

Podle agentury RIA Novosti uvedl nalezený voják Chakimov správně své místo narození Samarkand (dnes v Uzbekistánu) a poznal na snímcích ostatní vojáky. Před 33 lety byl v bojích těžce raněn a starali se o něj místní obyvatelé. Když se dal dohromady, rozhodl se zůstat u nich.

Doma v Samarkandu prý Chakimov žádné příbuzné nemá a do Uzbekistánu se už vrátit nechce. Péče stařešiny obce v okresu Šindand mu zachránila život, i když dodnes nese viditelné následky zranění. Přijal polokočovný způsob života a zná údajně dva další bývalé sovětské vojáky, kteří se v provincii Herát usadili stejně jako on.