Pařížská předměstí vřou, policie krotí mladíky

Události ČT: Bouřící se pařížská předměstí (zdroj: ČT24)

Francie čelí kromě COVID-19 i jiné krizi. Aktuálně nakažených koronavirem je v zemi skoro 100 tisíc. A do toho vzplála pařížská předměstí. Už pátý den tam skupiny mladíků zapalují auta a útočí na policisty.

Hořící auta, tvrdé srážky s policií, poničené obchody. Pařížská předměstí jsou zase na nohou. Už pátou noc se ani navzdory pandemii nedaří nepokoje zklidnit. Na začátku vřavy přitom byla banální dopravní kontrola, která skončila zraněním motocyklisty. Divoké pouliční výjevy probudily vzpomínky z roku 2005. Tehdy takhle vzplála předměstí po celé zemi.

„Vlna napětí zatím není nijak výrazná, ale násobí se. V noci na čtvrtek, stejně jako předchozí noc, jsme zaznamenali patnáct významných ohnisek incidentů,“ uvedl ministr vnitra Christophe Castaner.

Policie se snaží potlačit násilné protesty v samém zárodku. Ale nepodceňuje frustraci obyvatel v problematických čtvrtích, kterou vystupňovaly týdny karantény.

„Jsme extrémně ostražití a v žádném případě nepřipustíme rušení veřejného pořádku v tak komplikované době pro nás pro všechny,“ pronesla mluvčí francouzské vlády Sibeth Ndiayeová.

Hodinové fronty kvůli potravinám

Na francouzských předměstích je několikanásobně vyšší nezaměstnanost, ekonomické potíže se násobí kvůli uzavřeným obchodům a početné rodiny žijí často v malých bytech, které by v době koronavirové epidemie měly opouštět pouze krátkodobě. A pak stačí, když přeskočí jiskra.

Zvlášť když se komplikují dodávky potravin. Na ty základní se stojí i několikahodinové fronty. Vysoké je i riziko šíření nákazy. Většinu zdejších obyvatel úřady ani netestují, hygienické podmínky jsou často nedostatečné.

„Věřím, že si vláda v době karantény uvědomí, jak složitá je situace v těchto oblastech, a začne nerovnost, která tu existuje už tři desítky let, řešit,“ uvedl spoluzakladatel občanské komunity v Clichy-sous-Bois Mohamed Mechmache.

Vláda ale zatím konkrétní plán, jak předměstím pomoci, nemá. V těchto dnech a hlavně nocích se snaží spíš hasit menší ohně, než přerostou ve velké požáry.