Pandemie ve světě: Irští experti chtějí přerušit očkování AstraZenecou, v Haagu rozehnali demonstraci proti opatřením

Irští zdravotníci doporučili, aby bylo v zemi přerušeno očkování proti covidu-19 vakcínou od firmy AstraZeneca. Důvodem jsou sobotní zprávy z Norska o několika závažných případech krevních sraženin u lidí, jimž byla nedávno vakcína podána. Souvislost mezi zdravotními problémy a tímto preparátem ale podle jeho výrobce prokázána nebyla. Nizozemská policie rozehnala v Haagu vodním dělem protest proti uzávěře.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

V minulých dnech pozastavilo očkování vakcínou britsko-švédské firmy AstraZeneca také Dánsko, Bulharsko, Rumunsko, Island či Thajsko. Vakcínou, kterou vyvinula AstraZeneca ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, byli v Irsku zatím očkováni především zdravotníci. Z 570 tisíc dávek aplikovaných v zemi bylo asi 20 procent právě od společnosti AstraZeneca.

Irský národní poradní výbor pro imunizaci (NIAC) uvedl, že jeho doporučení je preventivním opatřením, dokud nebude k dispozici o případných vedlejších účincích vakcíny AstraZeneca více informací.

Norsko v sobotu oznámilo, že v zemi byli hospitalizováni s krvácením, krevními sraženinami a nízkým počtem krevních destiček tři zdravotníci, kteří se nedávno nechali touto vakcínou očkovat. Podle norského listu Aftenposten jsou všichni postižení poměrně mladí a není známo, že by trpěli nějakou vážnou chorobou. Jedná se o muže i ženy z různých zdravotnických zařízení. Zůstávají nadále ve vážném stavu.

Společnost AstraZeneca v neděli ale oznámila, že zhodnotila údaje o 17 milionech osob z Evropské unie a Británie naočkovaných její vakcínou proti covidu-19 a nenašla žádné důkazy o spojitosti mezi očkovací látkou a zvýšeným rizikem tvorby krevních sraženin.

„Pečlivé zhodnocení veškerých dat o bezpečnosti více než 17 milionů lidí naočkovaných v Evropské unii a v Británii vakcínou proti covidu-19 AstraZeneca neprokázalo zvýšené riziko plicní embolie, hluboké žilní trombózy či sníženého množství krevních destiček v jakékoli věkové skupině, u jakéhokoli pohlaví, jakékoli šarže, či v určité zemi,“ uvedla firma ve vyjádření.

Demonstrace v Haagu
Zdroj: Reuters/Piroschka van de Wouw

Rozehnaná demonstrace v Haagu

Nizozemská policie s použitím vodního děla a obušků rozehnala v Haagu protest proti koronavirové uzávěře. Pořádkové síly k zákroku přistoupily poté, co asi dva tisíce účastníků demonstrace ignorovalo předchozí výzvy k rozpuštění shromáždění.

Ještě před zahájením protestu policie na Twitteru upozorňovala, že už byla dosažena maximální povolená kapacita. Od té doby však podle AP přijelo ještě několik stovek lidí. Úřady přerušily vlakovou dopravu do Haagu, aby zabránily přílivu dalších demonstrantů.

Demonstrace byla zprvu převážně pokojná, policie však uvedla, že zatkla jednoho z účastníků, který napadl jejího příslušníka klackem. Podle místních médií následně zadržela ještě několik lidí.

I přes přísné restrikce, které úřady prodloužily zatím do konce března, se denní počty nově infikovaných v Nizozemsku výrazně nesnižují. Země se 17 miliony obyvatel zaznamenala dosud více než 1,1 milionu výskytů koronaviru a registruje přes 16 tisíc mrtvých. V zemi začnou v pondělí třídenní parlamentní volby, v nichž má podle průzkumů největší šanci na úspěch strana současného premiéra Marka Rutteho.

Slovenské nemocnice mají nejhorší za sebou

Na Slovensku začínají klesat počty hospitalizovaných s covidem-19, ze čtyř tisíc ubyly v přetížených nemocnicích tři stovky pacientů s covidem. Prognózy nasvědčují, že to nejhorší má země za sebou.

Pomoct zvládnout příval nemocných přijeli na Slovensko i zdravotníci ze zahraničí. „Pomáhat je normální. Dělají to všichni zdravotníci na celém světě,“ ujišťuje lékař Alin Siciu, který vede třináctičlenný tým lékařů a sester vyslaný z Rumunska. Loni byli v Itálii nebo ve Spojených státech.

Události: Zahraniční zdravotníci pomáhají na Slovensku (zdroj: ČT24)

V Bratislavě díky nim vzniklo devět lůžek na jednotce intenzivní péče. Vždy slouží společně se svými kolegy. „Nebylo těžké si zvyknout, protože na celém světě léčí covidové pacienty v podstatě stejně. Jsou tu lidé ve velmi vážném stavu. Bohužel jsou stále mladší a mladší,“ všímá si Siciu.

V rámci unijní pomoci dorazil i personál z Dánska a Belgie, ten působí v Banské Bystrici. Německo a Polsko zase převzaly několik pacientů do svých nemocnic.

Prosím, zůstaňte doma, žádá billboard Australany
Zdroj: Reuters/Sandra Sanders

Austrálie má první případy nákazy po několika týdnech

S pandemií covidu-19 se zatím daří úspěšně bojovat Austrálii. Země, která má asi 25 milionů obyvatel, zaznamenala od začátku pandemie pouze něco přes 29 tisíc případů koronavirové nákazy. V souvislosti s covidem-19 v zemi zemřelo 909 lidí. 

O víkendu oznámily australské úřady první místní přenos nákazy po několika týdnech. V sobotu měla pozitivní test lékařka ve státě Queensland, jež ošetřovala dva pacienty nakažené britskou mutací viru, kteří se nedávno vrátili do země ze zahraničí.

V neděli ohlásil stát Nový Jižní Wales infekci u zaměstnance pracujícího ve dvou hotelech, kde tráví povinnou karanténu lidé vracející se z ciziny. Nový Jižní Wales zaregistroval první lokální přenos nákazy dokonce po 55 dnech. Úřady se nyní snaží rychle dohledat osoby, s nimiž byl infikovaný hotelový zaměstnanec v blízkém kontaktu.

Austrálie nyní jedná se Singapurem o možnosti otevření takzvané cestovní bubliny, jež by umožnila očkovaným obyvatelům cestovat mezi oběma zeměmi bez nutnosti karantény.