Nizozemští voliči vystaví premiérovi Ruttemu účet za zvládání epidemie

Horizont ČT24: Nizozemsko čekají parlamentní volby (zdroj: ČT24)

Nizozemsko čekají na začátku příštího týdne parlamentní volby. Šance na vítězství mají lidovci stávajícího premiéra Marka Rutteho. Případné zisky Strany pro svobodu Geerta Wilderse by ale mohly vyslat důležitý signál. Hlasování je prvním podobným testem toho, jak se obtíže spojené s koronavirovou krizí mohou přenést do politiky.

Mark Rutte je jedním z nejdéle sloužících evropských lídrů. U moci je už jedenáctý rok. Za tu dobu přečkal médii přezdívaný teflonový premiér řadu skandálů. Po víkendu voliči rozhodnou, jestli ustojí i pandemii.

„Dopady opatření a rozhodnutí během koronavirové krize jsou samozřejmě velkou částí debaty a vytlačují jiná témata,“ říká pracovnice ministerstva financí Bridget ten Cateová.

Rutte musel porušit své sliby

Rutteho popularita po vypuknutí pandemie strmě rostla. Vláda nejdříve obyvatele ujišťovala, že nezavede povinné roušky a další opatření. S tím, jak se plnily nemocnice, ale nakonec přistoupila k tvrdým omezením. Koncem ledna situace vrcholila nepokoji v ulicích poté, co kabinet vyhlásil zákaz nočního vycházení. Stalo se tak poprvé od konce druhé světové války.

I přes nespokojenost s pomalým startem očkování a rostoucí obavy z dopadů koronavirové krize na ekonomiku se očekává vítězství Rutteho lidovců. Podle průzkumů dostanou až 26 procent.

„Všechny ostatní strany se snaží získat body na jeho úkor a staví se proti jeho programu. On ale na ně může shlížet z olympských výšin a vystupovat jako premiér v čase národní krize,“ míní politolog Rem Korteweg z Nizozemského institutu mezinárodních vztahů.

Geert Wilders a Mark Rutte během předvolební debaty
Zdroj: Eva Plevier/Reuters

Wilders opustil své tradiční téma

Že se nakonec velká část Nizozemců za Rutteho opět postaví, očekává i jeho největší soupeř, předseda Strany pro svobodu Geert Wilders. Poprvé po mnoha letech volbám nedominuje jeho velké téma – imigrace z muslimských zemí. V kampani se proto zaměřil na zdravotnictví, podporu malých podnikatelů nebo kritiku vládních opatření. „Držíte celou zemi ve strachu jako rukojmí,“ vzkázal Wilders premiérovi Ruttemu kvůli zavedeným opatřením.

Rutteho lidovci od ledna vládnou ve čtyřčlenné koalici v demisi. Kabinet formálně odstoupil po skandálu, ve kterém úřady neprávem vymáhaly vrácení přídavků na děti od desítek tisíc rodin.

Na výsledek nizozemských voleb teď budou s napětím čekat také v dalších evropských zemích. I v nich téma pandemie bude nejspíš rozhodovat o tom, kdo usedne do vládních křesel.