Pan Ki-mun trvá na dodržování příměří v Sýrii

New York - Sýrie podle generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna neplní podmínky dohodnutého příměří. Kritizoval konkrétně to, že režim nestáhl armádu a těžkou techniku z měst, a vyzval k okamžité nápravě situace. Porušování podmínek příměří hlásili vojenští pozorovatelé OSN, kteří v zemi působí už týden. Při včerejších akcích Syrské armády zemřelo podle opozice 12 civilistů.

Pan Ki-muna znepokojují především zprávy o pokračujícím krveprolití, ostřelování a bombardování obytných čtvrtí v Sýrii. Násilí v zemi tvrdě odsoudil a vyzval syrskou vládu, aby bezodkladně dodržela závazky, včetně okamžitého zastavení bojů.

Liga arabských států (LAS) plánuje vyzvat Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla okamžitou akci k záchraně syrských civilistů. „Liga zmocní své představitele u Rady bezpečnosti, aby na schůzi 5. května požádali o okamžitou ochranu syrských civilistů,“ píše se v prohlášení. Nicméně o přijetí diplomatických a ekonomických sankcí, či vojenské intervenci se v dokumentu nehovoří.

Devět mrtvých a desítky zraněných si dnes vyžádal sebevražedný pumový atentát v historickém centru Damašku. Došlo k němu u mešity v historické čtvrti Midan v oblasti, kde se pravidelně konají protesty proti autoritářskému prezidentovi Asadovi. Výbuch nastal v době, kdy věřící vycházeli z mešity. Hovoří se o devíti mrtvých a více než 20 zraněných.

Podle OSN zemřelo od vypuknutí protivládních nepokojů loni v březnu v Sýrii nejméně 9 tisíc lidí. Úsilí o dojednání příměří zatím ztroskotávají. V zemi má sice podle šestibodového mírového plánu Kofiho Annana platit příměří, jenže to se každý den porušuje.