Obrat pro bin Salmána. Zúčastní se summitu v Bruselu

Na středeční summit Evropské unie se zeměmi Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) dorazí i saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán. Brusel z bezpečnostních důvodů potvrdil jeho účast teprve v úterý pozdě večer. Jak poznamenal bruselský server Politico, účast na summitu znamená pozoruhodný obrat pro vůdce, který byl kdysi na Západě nežádoucí osobou kvůli vraždě saúdskoarabského novináře a disidenta Džamála Chášakdžího. Tu podle americké rozvědky princ přímo schválil.

Odpolední summit budou řídit předseda Evropské rady Charles Michel a katarský emír Tamim bin Hamad Sání. Mezi země GCC patří Katar, Spojené arabské emiráty, Saúdská Arábie, Kuvajt, Bahrajn a Omán. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala (ODS).

Vrcholné schůzky se zúčastní i šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, přítomen nicméně nebude německý kancléř Olaf Scholz se zdůvodněním, že má „dlouho domluvenou schůzku doma“. Zastupovat ho bude francouzský prezident Emmanuel Macron. Scholz i Macron se již v roce 2022 setkali se saúdskoarabským princem, který je znám pod zkratkou MBS. Scholzova neúčast na jednání tedy neznačí, že by měl „morální zábrany“ korunního prince potkat, poznamenalo Politico.

Unijní lídry a vysoké představitele zemí Perského zálivu čeká nejprve společné jednání a následně pracovní večeře. Summit je podle Bruselu příležitostí pro Evropskou unii „vytvořit užší partnerství s GCC a jejími členskými státy, které jsou geostrategickými partnery v době náročných geopolitických okolností“. Diskutovat by se mělo právě především o společných geopolitických výzvách, hospodářské spolupráci, včetně obchodu a investic, o energetice či udržitelnosti a klimatu.

Na závěr jednání se čeká společná deklarace, ohledně jejího textu ale zatím nepanuje shoda. Obě strany se totiž liší zejména v pohledu na konflikty na Ukrajině a na Blízkém východě.

V roce 2018 většina západních zemí odsoudila Saúdskou Arábii za vraždu novináře Chášakdžího, který žil v exilu v USA a byl předním kritikem saúdské královské rodiny. Zavražděn byl zřejmě na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, jeho tělo se nikdy nenašlo. Podle informací americké rozvědky vraždu osobně schválil Mohamed bin Salmán.