Nikaragua přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu

Nikaragua oficiálně přerušila diplomatické styky s Tchaj-wanem a uznala jednotnou Čínu. Tchaj-wan v posledních letech ztrácí podporu čím dál většího počtu zemí a rozhodnutí Nikaraguy přijal s „hlubokým politováním“. Naopak Peking nový diplomatický směr středoamerické země uvítal a oznámil, že vysocí představitelé obou zemí se již setkali.

Vztahy Nikaraguy se západem se výrazně zhoršily po listopadových prezidentských volbách, ve kterých vyhrál počtvrté za sebou Daniel Ortega. Hlasování tehdy mnoho západních i latinskoamerických států označilo za nelegitimní, Velká Británie a Spojené státy prezidentskému páru zakázaly vstup na své území.

„Čínská lidová republika je jedinou legitimní vládou, která zastupuje celou Čínu, a Tchaj-wan je nezcizitelnou součástí čínského území,“ uvedlo nikaragujské ministerstvo zahraničí v prohlášení vydaném ve španělštině a angličtině. „Vláda Nikaragujské republiky dnes (ve čtvrtek) přerušuje diplomatické vztahy s Tchaj-wanem a přestává s ním udržovat jakékoliv kontakty nebo oficiální vztahy,“ dodalo ministerstvo.

Prezidentka Tchaj-wanu: Nepolevíme v odhodlání prosazovat demokracii

Tchajwanská vláda uvedla, že cítí „hlubokou bolest a lítost“ nad tímto rozhodnutím. Prezident Ortega podle ní ignoruje „přátelství mezi národy Tchaj-wanu a Nikaraguy“. Ministerstvo zahraničí zdůraznilo, že Tchaj-wan „jako člen mezinárodního společenství má právo na diplomatické vztahy s jinými zeměmi“ a bude pokračovat v „pragmatické diplomacii“, aby dosáhl „odpovídajícího mezinárodního statutu“.

Prezidentka Cchaj Jing-wen uvedla, že Tchaj-wan nepoleví ve svém odhodlání prosazovat demokracii. „Čím úspěšnější tchajwanská demokracie bude, tím větší bude mezinárodní podpora, ale i tlak autoritářského tábora,“ řekla.

Peking krátce po deklaraci vydal prohlášení, že rozhodnutí Nikaraguy vítá a považuje ho za „správné“. Zástupci čínské vlády se podle tamní státní televize v severočínském městě Tchien-ťin setkali s nikaragujským ministrem financí a s dvěma syny prezidenta Ortegy, píše Reuters.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že rozhodnutí Nikaraguy neodráží vůli nikaragujského lidu, protože vláda země nebyla demokraticky zvolena. „Vyzýváme všechny země, které si váží demokratických institucí, transparentnosti, právního státu a hospodářské prosperity, aby rozšiřovaly spolupráci s Tchaj-wanem,“ prohlásil mluvčí americké diplomacie Ned Price.

Čínský ministr zahraničí Wang I naproti tomu řekl, že země, které zůstávají spojenci Tchaj-wanu, tak činí pod tlakem Spojených států a také pro peníze, které od ostrova dostávají.

Spor o Tchaj-wan se týká i české diplomacie

Čína považuje demokratický Tchaj-wan, který se v roce 1949 oddělil od pevninské Číny, za odpadlickou provincii a snaží se ho mezinárodně izolovat. Ostrovní republika s 23 miliony obyvatel se považuje za nezávislou.

Po rozhodnutí Nikaraguy udržuje s Tchaj-wanem diplomatické styky jen čtrnáct zemí. Vedle Vatikánu jde převážně o malé a chudé státy v Tichém oceánu, Karibiku a Latinské Americe.

Tchaj-wan však zároveň pěstuje živé neoficiální vztahy s USA i desítkami dalších zemí. Postoj vůči Tchaj-peji byl již několikrát předmětem sporu Číny s Českem; někteří čeští představitelé tchajwanskou samostatnost podporují.

Ztráta formálních spojenců omezuje možnosti tchajwanského vedení vykonávat státní návštěvy v zahraničí a nahrává prohlášením Pekingu, který tvrdí, že Tchaj-wan diplomatickou bitvu prohrává.