Netanjahu odloží reformu justice o několik týdnů. Protestovaly proti ní opět desítky tisíc lidí

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil odložení kontroverzní justiční reformy o několik týdnů, do dalšího zasedání parlamentu. Před sídlem izraelského parlamentu v Jeruzalémě v pondělí mezitím proti reformě protestovaly desítky tisíc lidí. Zablokované byly všechny silnice, které ke Knesetu vedou, píše zpravodajský list Haarec. Izraelský odborový svaz Histadrut v reakci na Netanjahuova slova odvolal celostátní generální stávku. Organizátoři protivládních protestů ale chtějí dál demonstrovat.

Netanjahu chce o zákonu vést dialog a dosáhnout „širokého konsenzu“, uvedl ve svém pondělním večerním prohlášení k národu. „Jestliže existuje možnost vyhnout se občanské válce prostřednictvím dialogu, beru si čas na to, aby mohl proběhnout dialog,“ prohlásil Netanjahu v televizním projevu.

Dodal, že vzhledem k „národní odpovědnosti“ proto druhé a třetí čtení zákona o jmenování soudců odkládá do dalšího zasedání Knesetu. To je podle listu The Times of Israel plánované na začátek května, některá média zmiňují konec dubna.

Jak poznamenala britská stanice BBC, projev izraelského premiéra byl poměrně krátký. Mimo jiné v něm prohlásil, že „udělá vše, aby nalezl řešení“. Země se podle něj nyní ocitla na „nebezpečné křižovatce“. „Extremistická menšina“ je připravena rozdělit národ, řekl Netanjahu.

Protivládní demonstrace v Izraeli zesílily (zdroj: ČT24)

Strana Židovská síla, považovaná za největšího stoupence reformy, informovala, že ministr národní bezpečnosti Ben-Gvir souhlasil s odložením projednávání reformy, „což Netanjahuovi poskytne čas prosadit plán prostřednictvím vyjednávání“, nejspíš s představiteli opozice.

Výměnou za tento Ben-Gvirův krok Netanjahu podle Židovské síly souhlasil se vznikem civilní „národní gardy“, o kterou ministr národní bezpečnosti usiloval kvůli posílení bezpečnosti. Její existence bude potvrzena na příštím jednání vlády a nová garda bude spadat právě pod ministerstvo řízené Ben-Gvirem. Ten původně hrozil, že odejde z vlády v případě, že Netanjahu odloží prosazení reformy justice. Odchod strany by ohrozil existenci kabinetu.

Reakce opozice a demonstrantů

„Stávka, kterou jsem oznámil ráno, skončí,“ uvedl Arnon Bar-David, šéf odborového svazu Histadrut. Odbory rovněž odvolaly protesty, které byly plánovány na úterý. Další organizátoři protivládních organizací se ale nechali slyšet, že budou v protestech pokračovat, dokud nebude reforma zcela odvolána.

Izraelský prezident Jicchak Herzog odložení projednávání reformy uvítal. Uvedl, že nyní „je čas na upřímnou, vážnou a zodpovědnou diskuzi“, která povede k uklidnění situace. I opoziční lídr Benny Gantz premiérův krok uvítal. „Lepší pozdě než nikdy,“ řekl o odkladu projednávání reformy.

„Jestliže přijde vláda s férovým návrhem, můžeme vyjít z této krize silnější,“ reagoval na Netanjahuova slova vůdce levicové opozice Jair Lapid. Dialog týkající se reformy podle něj ale musí skončit vytvořením psané ústavy. „Nepotřebujeme zranění obvazovat, ale řádně ho ošetřit. Musíme si spolu sednout a sepsat izraelskou ústavu založenou na hodnotách Deklarace nezávislosti. Musíme nechat prezidenta, aby určil mechanismus dialogu, a důvěřovat mu, že bude spravedlivým prostředníkem,“ uvedl Lapid.

Protesty Izraelců proti plánované reformě justice
Zdroj: Profimedia

Podle ředitelky Herzlova centra izraelských studií Ireny Kalhousové odklad reformy soudnictví přinese na další týdny klid. Vzala v potaz i blížící se velké svátky, jako je pesach, den holocaustu nebo den připomenutí padlých. „Nemyslím si ale, že je to uzavřená kapitola,“ řekla Kalhousová s ohledem na rétoriku izraelského premiéra. Reformu označila spíš za změnu politického systému, kterou opozice nechce připustit.

Horizont ČT24: Irena Kalhousová (zdroj: ČT24)

Další velké protesty

V Izraeli se v pondělí proti reformě opět masivně demonstrovalo. Místní média informovala, že protestní akce v Jeruzalémě se účastní asi osmdesát tisíc lidí. Podle listu The Times of Israel byli dosud v Jeruzalémě zadrženi tři demonstranti, kteří se podle všeho střetli s policisty, kteří mimo jiné použili vodní děla.

Mnoho silnic poblíž budovy parlamentu zablokovala policie, křižovatku u mostu Chord Bridge, která je hlavním vstupem do města, zase blokovaly protestující, které se příslušníci bezpečnostních složek snažili rozehnat.

„V Izraeli jsou emoce vysoké, možná trochu divočejší, než bývá zvykem při podobných demonstracích třeba v České republice,“ popsal blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek s tím, že protesty se konají přímo i před soukromými domy politiků.

David Borek hovořil o protestech v Izraeli (zdroj: ČT24)

Tisíce demonstrantů protestovaly také před Ben Gurionovou univerzitou v Beerševě. Další lidé znovu vyšli s izraelskými vlajkami do ulic v Tel Avivu a Haifě, demonstrace se konají také v řadě dalších izraelských měst. Izraelská policie již v pondělí po několika hodinách masivních protestů v centru Tel Avivu rozehnala vodními děly demonstraci, která blokovala hlavní silniční tah.

Podle neověřených údajů stanice Channel 12 v noci na pondělí po celém Izraeli proti reformě demonstrovalo zhruba 600 až 700 tisíc lidí. Times of Israel píší také o četných ohních, které lidé zapalovali na ulicích.  

„Protidemonstrace“ se přesunula do Jeruzaléma

V Jeruzalémě byla posílena policejní přítomnost kvůli obavám ze střetů mezi odpůrci reformy a krajní pravicí. Krajně pravicová skupina fotbalových fanoušků, která si říká La Familia, totiž oznámila, že bude na podporu justiční reformy demonstrovat v Jeruzalémě, nikoliv večer v Tel Avivu, jak bylo původně v plánu, píše list The Times of Israel. 

Reforma soudnictví, která by koalici poskytla kontrolu nad jmenováním soudců nejvyššího soudu a umožnila vládě přehlasovat soudní rozhodnutí s prostou parlamentní většinou, vyvolává již několik týdnů masové protesty. Odpůrci návrhu tvrdí, že oslabí izraelskou demokracii. Zastánci reformy naopak tvrdí, že změny jsou nutné k omezení aktivistických soudců.

Situace v zemi se vyostřila poté, co v neděli Netanjahu odvolal ministra obrany Joava Galanta, který v sobotu varoval, že snaha prosadit reformu za každou cenu může znamenat ohrožení bezpečnosti země.

Zásah policie na koních proti protestujícím v Tel Avivu
Zdroj: ČTK/AP

Izraelská vláda je v otázce reformy rozdělená

Uprostřed bezprecedentních protestů se několik zákonodárců a ministrů Netanjahuovy strany Likud připojilo ke Galantově výzvě k zastavení legislativního procesu revize soudnictví, napsal list Haaretz. Podle zpráv izraelských médií byl mezi nimi i Ron Dermer, ministr pro strategické záležitosti a jeden z nejbližších Netanjahuových spojenců.

Izraelský prezident Jicchak Herzog opětovně vyzval premiéra Netanjahua, aby od prosazení reformy odstoupil. „V zájmu jednoty lidu Izraele, v zájmu odpovědnosti vás vyzývám, abyste okamžitě zastavili legislativní proces,“ napsal Herzog. „Hluboké znepokojení obklopuje celý národ. Bezpečnost, ekonomika, společnost – to vše je ohroženo,“ uvedl prezident a dodal, že dění v zemi teď sleduje celý národ, ale také celý svět.

Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval Netanjahua, aby ministra obrany vrátil do funkce a zastavil soudní reformu. „Galant byl odvolán z jediného důvodu – mluvil pravdu. Nevyhrožoval, nedával ultimátum, ale varoval před zhroucením lidové armády tváří v tvář vládě, která se snaží odmítnout realitu,“ řekl Lapid. „V současné době si Izrael nemůže vzhledem k rizikům ve všech oblastech dovolit změnu ministra obrany. Nikdy jsme nebyli blíže rozpadu,“ dodal. 

Biden se občanské války neobává

Americký prezident Joe Biden se podle bezpečnostního poradce Bílého domu Johna Kirbyho neobává, že současné protesty v Izraeli přerostou do občanské války. Podle agentury Reuters dodal, že Biden své obavy ohledně situace v zemi sdělil přímo premiérovi Netanjahuovi. Biden již dříve v telefonátu s Netanjahuem podpořil hledání kompromisu, pokud jde o reformu soudnictví.

Izraelské demonstranty podpořil americký židovský demokratický senátor za Havaj Brian Schatz. „Jsem solidární se všemi Izraelci, kteří pokojně vyjadřují své rozhořčení. To, co Bibi (přezdívka Netanjahua) dělá, je znepokojivé, děsivé a nebezpečné pro vztahy mezi našimi zeměmi,“ uvedl Schatz v příspěvku na Twitteru.

Americká poslankyně Elissa Slotkinová, která patří mezi klíčové demokratické zastánce Izraele ve Sněmovně reprezentantů, vyzvala premiéra Netanjahua, aby vyslyšel „drtivý odpor veřejnosti proti těmto plánovaným změnám. Pokračování v nastoupené cestě je neudržitelné, jak jasně ukázaly události tohoto víkendu“.

Události, komentáře: David Borek k situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)