Německá CDU vyhrála zemské volby v Sasku-Anhaltsku

Nedělní regionální volby v německé spolkové zemi Sasko-Anhaltsko jasně vyhrála konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), po sečtení většiny okrsků jí hlas dalo 36,8 procenta zúčastněných voličů. Druhá s velkým odstupem skončila protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), dostala 21,5 procenta hlasů. Do zemského sněmu se dostali rovněž sociální demokraté (SPD), liberálové (FDP), Zelení a postkomunistická Levice. Volební účast byla 60,3 procenta, což je o něco méně než v roce 2016, kdy hlasovalo 61,1 procenta voličů.

CDU si oproti volbám před pěti lety polepšila o sedm procentních bodů. Takový výsledek je pro celoněmeckou koalici CDU a její bavorskou sestru Křesťansko-sociální unii (CSU) vzpruhou před parlamentními volbami, jež Německo v září čekají. Naopak výsledek Zelených, kteří v září podle průzkumů mohou vyhrát, zůstal s 5,9 procenta nepřesvědčivý. V roce 2016 dostali Zelení 5,2 procenta hlasů.

Jasné vítězství CDU je značným překvapením, neboť konzervativní strana dosluhující kancléřky Angely Merkelové v předvolebních průzkumech v Sasku-Anhaltsku dosahovala maximálně 30procentní podpory. CDU ve spolkové zemi takového výsledku dosáhla naposledy v roce 2006, kdy jí hlas odevzdalo 36,2 procenta zúčastněných voličů. Zemské volby před pěti lety CDU vyhrála, obdržela tehdy 29,8 procenta.

SPD dostala 8,3 procenta hlasů, což je o 2,4 procentního bodu méně než před pěti lety. Ještě větší propad, konkrétně o 5,4 procentního bodu, zaznamenala Levice. V neděli ji podpořilo jedenáct procent hlasujících.

Sasko-anhaltský premiér Reiner Haseloff je vítězstvím své CDU v zemských volbách nadšen. Spokojená je i AfD, naopak Levice hovoří o porážce.

Podle Haseloffa bylo vítězství CDU hlasem proti krajní pravici

V Sasku-Anhaltsku se tak nakonec nekonal očekávaný souboj o první místo mezi CDU a AfD. Strana, která je označována jako populistická až krajně pravicová, sice obhájila druhé místo s 21,4 procenta hlasů, oproti roku 2016 si ale o 2,9 procentního bodu pohoršila.

„Je to vymezení se proti krajní pravici,“ komentoval výhru své strany Haseloff. Dodal, že výsledek je jasným vzkazem vnějšímu světu. Premiér tak měl zřejmě na mysli i nedávný komentář německého vládního zmocněnce pro nové spolkové země Marca Wanderwitze, který řekl, že část obyvatel nových spolkových zemí, tedy bývalého východního Německa, zastává pevné nedemokratické názory.

Nedělní výsledek rovněž znamená, že stávající konzervativní premiér Haseloff může počítat se třetím funkčním obdobím. CDU v Sasku-Anhaltsku vládne společně s SPD a Zelenými. Podle propočtu ARD by mohla mít dostatek hlasů i koalice CDU a SPD. Díky návratu liberálů se ale Haseloffovi nabízí i další koaliční možnosti.

Sasko-anhaltský premiér ovšem stihl oznámit, že bude jednat o spolupráci se všemi stranami s výjimkou AfD a Levice. Rovněž uvedl, že do budování vlády si nenechá od spolkových politiků mluvit, neboť jsou pro něj prvořadé sasko-anhaltské potřeby, a nikoli požadavky z Berlína.

Sasko-Anhaltsko patří k nejméně lidnatým spolkovým zemím, hlasovat zde mohlo asi 1,8 milionu lidí. Zemské volby ale byly poslední před zářijovými parlamentními, ve kterých Německo bude vybírat nástupce kancléřky Merkelové.