Nakresli mi Notre Dame. Děti malovaly slavnou katedrálu

Nakresli mi Notre Dame. Obrázky dětí vyjadřovaly naději i obdiv k hasičům (zdroj: ČT24)

Dětské obrazy katedrály Notre Dame jsou k vidění v Paříži na prostranství před chrámem. Arcidiecéze vybrala padesát kreseb, svá díla ale poslalo víc než šest tisíc dětí z celého světa. Rekonstrukce katedrály, kterou před víc než rokem poničil požár, by mohla začít za 3 měsíce.

Hořící katedrála pohledem dětí – podobných kreseb ale přišlo minimum. Většinou vyjadřovaly naději, ukazovaly obdiv a obrovskou představivost. Podle zdejšího arcibiskupa se požár katedrály dětí velmi dotkl. Nosily mu eurové mince a drobné dárky. Půl roku po požáru tak dostal nápad.

„Říkal jsem si, že děti by mohly vyjádřit jistou sounáležitost tím, co umí. Tedy kresbou. A tak vznikl projekt: nakresli mi Notre Dame,“ řekl Michel Aupetit.

Dětem se projekt velmi líbil. „Nejdřív jsem namalovala celou katedrálu a potom jsem přemýšlela, jak ji vybarvit, jaké barvy použít,“ vysvětlila devítiletá Appoline. „Trvalo mi to dva týdny během Dušiček. Rozhodla jsem se spojit katedrálu, kterou mám moc ráda, s pannou Marií,“ popsala další ze školaček Annonciade.

Kresby přišly i z České republiky

Každé z dětí má o katedrále svou vlastní představu, každé maluje jinak. Pro porotu bylo nejtěžší vybrat z 6 tisíc obrázků padesát nejhezčích. „Kresby přišly i z České republiky, bylo jich hodně,“ uvedl arcibiskup Aupetit.

Kromě těch před katedrálou je další stovka obrázků k vidění i v nově rekonstruované Bernardinské koleji.

Na katedrále dělníci postupně odstraňují lešení, opravují se varhany a vše se připravuje k zahájení rekonstrukce. Ta by mohla být dokončena do začátku letní olympiády v roce 2024.

„Proto jsme tady. Takhle je ten kalendář naplánovaný bez ohledu na termín olympiády,“ uvedl hlavní architekt rekonstrukce katedrály Jean-Louis Georgelin. Na mše uvnitř chrámu si veřejnost musí ještě počkat. Arcibiskup je ale slouží i takto improvizovaně na prostranství před katedrálou.