Na nádraží v Bombaji našli výbušninu

Bombaj - Na hlavním nádraží v Bombaji, které se minulý týden stalo terčem teroristického útoku, dnes policisté našli ve dvou taškách ukrytou bombu. Osm kilogramů výbušnin nalezli v zavazadlech, která zde zanechala desítka teroristů, kteří na nádraží zaútočili. Policie bombu zneškodnila a odstranila. V indické Bombaji se dnes sešlo 10 tisíc lidí, kteří uctili na smutečním shromáždění památku obětí útoků. Někteří přítomni přitom protestovali proti indické vládě, která útokům nedovedla zabránit.

Právě na hlavním nádraží minulý týden odstartovali ozbrojenci sérii útoků na Bombaj. Kromě železniční stanice zaútočili také na luxusní hotely nebo židovské centrum. Během třídenního masakru přišlo o život 171 osob, včetně 26 cizinců, a 294 lidí utrpělo zranění.    

Teroristé podle vyšetřovatelů patří k organizaci Laškare tajjaba, která má kontakty v Pákistánu. Pákistán ale jakékoli spojení teroristů s touto zemí odmítá. Právě kvůli teroristickým útokům v Bombaji se vyostřují vztahy mezi Indií a Pákistánem. Indie požádala o vydání podezřelých teroristů.

Protestující: Politici musejí začít něco dělat 

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes přiletěla na návštěvu Indie. Zítra poletí do Pákistánu. Chce tak uklidnit napjaté vztahy mezi oběma státy.

Několik tisíc lidí se sešlo před hotelem Tádž Mahal, který se minulý týden stal terčem útoků. Mnozí přítomní neváhali vyjádřit kritiku indické vlády. „Přišel jsem s přáteli, protože už toho máme dost. Politici musejí začít něco dělat, nesmí námi dále pohrdat,“ řekl jeden z protestujících. Další pak v rukou nesli transparenty, na kterých stály nápisy odsuzující terorismus, ale také Pákistán, odkud podle vyšetřovatelů měli útočníci pocházet.