Most Golden Gate přitahuje turisty, ale i sebevrahy. Těch je v USA stále víc

Události: V USA roste počet sebevražd (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech neustále roste počet sebevražd. Loni dosáhl téměř padesáti tisíc. Dokládá to, jak vážnou krizí mentálního zdraví Američané procházejí. Administrativa prezidenta Joea Bidena to považuje za alarmující. Vyčlenila proto téměř čtvrt miliardy dolarů na pomoc při budování linek tísňového volání a preventivní programy pro všechny včetně dětí a dalších rizikových skupin.

Most Golden Gate je jedním z největších taháků pro turisty v Kalifornii. Ale také místem, které přitahuje sebevrahy. Paul Muller šéfuje nadaci, která pomohla prosadit historickou změnu – instalaci bezpečnostní sítě za víc než dvě stě milionů dolarů.

„Pokud někoho v sebevražedné krizi přimějete, aby se dostal z nebezpečného místa, jako je most, nebo mu odeberete střelnou zbraň, tak pak může přežít a tuto krizi překonat,“ je přesvědčený.

Každý rok se rozhodlo ukončit svůj život skokem z tohoto ikonického mostu v průměru na třicet lidí. Stovky dalších dokázali policisté zachytit. Nové bezpečnostní sítě mají bilanci změnit.

Erika a John Brooksovi se světoznámému mostu vyhýbají, jak jen mohou. Jejich dcera, kterou adoptovali jako malou v Polsku, si na něm v sedmnácti letech vzala život. Instalaci sítí chválí. I když pro ně přišly pozdě. „Velmi se mi ulevilo. Bude nyní mnohem složitější pro lidi z mostu skočit, a být přitom úspěšní,“ má jasno Brooksová.

Do konce roku na celém mostě

Tělo jejich dcery se nepodařilo najít. I proto se rozhodli, že žádní rodiče už nesmí projít stejnou hrůzou a zapojili se do kampaně za upevnění sítí. „Byl tu argument od kritiků, že na most nic nechtějí, protože je tak krásný. A pokud tam dáme síť či zábrany, tak svůj půvab pozbude,“ popisuje Brooks těžkosti.

Do konce roku má být síť natažená na celém mostě, který měří přes dva a půl kilometru. Už teď jsou podle Mullera vidět první pozitivní výsledky. „Počet sebevražd na mostě klesá, což jsme viděli už v průběhu stavby,“ těší šéfa nadace Bridge Rail Foundation.

Z rodičů dívky, která si na mostě vzala život, se také stali bojovníci za prevenci proti sebevraždám. Jejich vzkazem je, aby si každý, kdo má černé myšlenky, nebál říct o pomoc. A okolí ho nenechalo o samotě.