Medveděv: Cvičení NATO v Gruzii bude komplikací

Moskva - Pořádání vojenského cvičení NATO v Gruzii je podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva nesprávné a nebezpečné rozhodnutí. Moskva už vyzvala alianci, aby manévry zrušila nebo odložila. NATO ale potvrdilo, že cvičení začne 6. května za účasti 1 300 vojáků z 19 států včetně České republiky. Ruský prezident dnes okomentoval i události v Moldavsku, Medveděv prý nemůže akceptovat způsob, jakým demonstranti vedli protesty.

„Jsem si jistý, že to nevyvolá dobré pocity u lidí v Jižní Osetii a Abcházii. Protože taková akce má za cíl ukázat sílu a navýšení počtu vojenských jednotek. A v době, kdy situace na Kavkaze je už tak napjatá, toto rozhodnutí vypadá jako krátkozraké, a ne jako partnerské s ohledem na vztahy mezi Ruskem a NATO. Takováto rozhodnutí jsou zklamáním a nepomáhají obnovit kontakty mezi NATO a Ruskou federací. Budeme tuto událost sledovat velmi pozorně. Když to bude nutné, podnikneme určitá rozhodnutí,“ okomentoval plánované alianční cvičení v Gruzii Medveděv.

Cvičení NATO v Gruzii

KDY? 6. května - 1. června 2009

KDE? 20 km od Tbilisi

KDO? dohromady 1 300 vojáků z 19 států (Albánie, Arménie, Ázerbájdžán, Bosna a Hercegovina, Británie, Česká republika, Gruzie, Chorvatsko, Kanada, Kazachstán, Maďarsko, Makedonie, Moldavsko, Řecko, Srbsko, Spojené arabské emiráty, Španělsko, Turecko a USA)

K manévrům se již vyjádřila i Abcházie. „Když Západ myslí, že vojenská cvičení přispívají ke stabilitě, tak uspořádáme také vlastní manévry,“ řekl abchazský prezident Sergej Bagapš.

Rusko má napjaté vztahy s aliancí po konfliktu v Gruzii, ke kterému došlo loni v srpnu. Tehdy se ruské jednotky střetly s gruzínskými v separatistickém regionu v Jižní Osetii. Ta byla po skončení války Ruskem uznána za samostatný region, stejně jako další gruzínská separatistická oblast Abcházie. 

Medveděv kritizuje události v Moldavsku

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes ostře zkritizoval demonstrace v Moldavsku. Tam tisíce lidí protestovaly proti nedávnému vítězství komunistů ve volbách. Za obzvlášť „ohavné“ Medveděv označil záběry zachycující pokusy některých demonstrantů vyvěsit rumunské vlajky nad Palácem republiky v Kišiněvu, kde sídlí parlament i prezident.

„Jako politický představitel, který nemůže k podobným postupům zůstat lhostejný, nemohu akceptovat způsob, jakým vše proběhlo. Bohužel to, k čemu došlo u našeho blízkého souseda Moldavska, představuje názorný příklad, jak se věci mohou vyvinout do zcela protiústavní situace,“ řekl v rozhovoru pro televizi NTV.