Macronova snaha o zlepšení vztahů s Ruskem zaškobrtla. Francie kvůli Navalnému odkládá návštěvu ministrů v Moskvě

Francie kvůli případu otravy předního ruského opozičního politika Alexeje Navalného odkládá návštěvu ministrů zahraničí a obrany v Rusku, která se podle původních plánů měla konat příští týden. Informovala o tom agentura Reuters. Západní země chtějí od Moskvy vysvětlení Navalného případu poté, co německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden informovala, že známý kritik Kremlu byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, která se vyvíjela v někdejším Sovětském svazu.

„Vzhledem k nynějším okolnostem… se francouzsko-ruská rada pro bezpečnostní spolupráci odkládá na pozdější datum,“ řekla mluvčí francouzského ministerstva zahraničí.

Moskva stále odmítá, že Navalnyj, který se nyní léčí v Berlíně, byl v Rusku otráven. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří Navalného měli v péči poté, co minulý měsíc nečekaně zkolaboval. Ti tvrdí, že laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek v těle opozičního politika nebo na jeho věcech.

„Nepůsobili bychom věrohodně, kdybychom za současné atmosféry jednali “ řekl agentuře Reuters nejmenovaný francouzský diplomat k jednání s Rusy.

Macron se snažil zlepšit vztahy mezi Západem a Ruskem

Cesta šéfa resortu diplomacie Jeana-Yvese Le Driana a ministryně obrany Florence Parlyové do Moskvy měla být součástí snahy prezidenta Emmanuela Macrona o snížení nedůvěry, která panuje mezi Ruskem a Západem, píše Reuters. Jak uvádí server Euractiv, Macronova vize měla z Evropy udělat více asertivního a autonomního hráče na poli zahraniční politiky.

Šéf Elysejského paláce své ministry obrany a zahraničí vyslal do Moskvy před rokem – po čtyřleté přestávce v těchto návštěvách. Pauza byla reakcí na ruskou anexi ukrajinského Krymu a na ruskou podporu proruských separatistů bojujících na východě Ukrajiny.

Macronovy iniciativy vůči Rusku se nelíbí některým dalším zemím Evropské unie, podle kterých Moskva udělala příliš málo pro to, aby si zasloužila vstřícnější přístup. Bezpečnostní expertka Justyna Gotkowská se v týdnu nad plánovanou cestou francouzských ministrů pozastavila. „Zajímalo by mě, jak by Francie reagovala, kdyby Polsko začalo jednat s Tureckem ohledně stability na jihu Evropy?“ napsala na Twitteru.

Ministryně Parlyová nicméně v červenci uznala, že snahy o vytvoření lepšího vztahu zatím nemají žádné výsledky. Do hlavního města Ruska by měl na podzim přicestovat i sám francouzský prezident, ale zda se tato návštěva uskuteční, nyní není jasné.

Ministři zahraničí G7 společně otravu odsoudili

Ministři zahraničí kdysi největších ekonomik sdružených ve skupině G7 důrazně odsoudili podle nich potvrzenou otravu ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. S odvoláním na prohlášení zveřejněné americkým ministerstvem zahraničí o tom informovala agentura Reuters.

„My, ministři zahraničí G7 – Kanady, Francie, Německa, Itálie, Japonska, Spojeného království a Spojených států – a vysoký představitel Evropské unie společně a tím nejdůraznějším způsobem odsuzujeme potvrzenou otravu Alexeje Navalného,“ stojí v prohlášení.

Země chtějí od Moskvy vysvětlení Navalného případu poté, co německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden informovala, že známý kritik Kremlu byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, která se vyvíjela v někdejším Sovětském svazu.