Kiks v ruské televizi: Sobjanin moskevským starostou

Moskva - Ruská státní televize udělala chybu, omylem vyhlásila jméno nového starosty Moskvy, a vzbudila tak v zemi poprask. Na své webové stránce televize zveřejnila, že se moskevským starostou stane vicepremiér Sergej Sobjanin. Kreml ale vzápětí informaci dementoval a televize se za ni musela omluvit. Moskva žije bez starosty už dva a půl týdne.

Ruská státní televize ráno napsala na webové stránce, že ruský prezident Dmitrij Medvěděv ráno informoval členy moskevského zastupitelstva o jmenování Sobjanina starostou. Zprávu ihned převzaly tiskové agentury. Kreml ale informaci nepotvrdil a televize se nakonec omluvila, že šlo o technickou chybu. 

Zpravodajka ČT v Moskvě Barbora Šámalová poznamenala, že televize mohla omylem zveřejnit předem připravenou zprávu. Jmenování nového starosty se čeká každým dnem a vicepremiér Sobjanin se považuje za nejpravděpodobnějšího kandidáta. 

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Moskva je bez starosty už třetí týden. Dmitrij Medvěděv odvolal z postu starosty Jurije Lužkova, když se s ním dostal do otevřeného sporu. Lužkov byl mimo jiné kritizován kvůli nepřítomnosti ve městě v létě, kdy Moskva strádala smogem z požárů. 

Ruský prezident nyní vybírá ze čtyř kandidátů, kdo stane v čele ruského hlavního města. Medvěděv už se se všemi kandidáty sešel, ke jmenování by mohlo dojít v úterý.